Description
Jednoduché a chutné jedlo s thajskými chuťami
Suroviny
250g jazmínovej ryže SOS
500ml vody
2 PL repkového oleja
1/2 stredne veľkej cibule
1 červená čili paprička (vyberajte podľa toho ako pálivé máte radi curry)
2 strúčiky cesnaku
1 PL nastrúhaného zázvoru
2–3 PL červenej curry pasty
400 ml kokosového mlieka
500g mletého kuracieho alebo morčacieho mäsa
100g panko strúhanky
2 PL rybacej omáčky
6 lístkov thajskej bazalky (môžete vynechať)
2 limetky na podávanie
a na ozdobu jarná cibuľka, plátky čili a koriander alebo thajská bazalka
Postup
Začnite s prípravou ryže. Jazmínovú ryžu premyte vodou, dajte do hrnca a zalejte vodou. Pomer je 1:2. Priveďte prudko k varu, stíšte plameň, prikryte pokrievkou a varte približne 12 minút. Potom nechajte ryžu ešte ďalších 10 minút odpočívať.
Cibuľu, cesnak, aj čili nakrájajte na drobno. V panvici rozohrejte 1 PL oleja, pridajte najprv cibuľu a chvíľu restujte. Pridajte aj čili a cesnak, a opekajte do sklovita. Polovicu tohto základu dajte bokom. Do zvyšku pridajte curry pastu a jemne ju orestujte, kým sa rozvinú vône. Potom pridajte kokosové mlieko, dobre premiešajte, nechajte prevrieť a omáčka je hotová. Nemusíte, ale môžete ju ešte rozmixovať ak chcete úplne hladkú konzistenciu.
V mise zmiešajte mleté mäso s pripraveným základom, pridajte strúhanku, rybaciu omáčku a na drobno nakrájanú thajskú bazalku. Vytvarujte menšie guľky a opečte ich na 1 Pl oleja. Použite panvicu, ktorá môže ísť do rúry. Opečené mäsové guľky potom dajte „dorobiť“ do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 5-7 minút.
Uvarenú ryžu dochuťte šťavou z 1 limetky, dajte do misky, pridajte mäsové guľky a nakoniec zalejte červenou curry omáčkou. Jedlo dozdobte čerstvým čili, bazalkou, jarnou cibuľkou a podávajte s kúskom limetky.
Poznámky
Z tohto množstva surovín mi vyšlo cca 16 guličiek.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 15
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Thajská