Veľká odozva na bagels na instagrame, tak pridávam recept aj na blog. S bagels mám spojené spomienky na vysokú školu. Myslím, že už som to písala, pri staršom recepte na sladké bagels, ale pred x rokmi keď som študovala na výške, sme mali neďaleko alma mater jediné schopné miesto, kde sa dalo najesť. Volalo sa Bagel’s & Co. a vždy keď bolo v škole voľno, zrušila sa hodina alebo len tak, zašla som na bagels. Môj obľúbený bol s kuracím mäsom a jalapenos papričkami, ktoré som vždy vyberala. Tiež som si objednávala vždy bagel bez maku keďže som mala obdobie kedy mi mak vysvlovene nechutil. A ajhľa, roky uplynuli, a ja si bagels robím doma a s makom:)
Okrem toho sme dva roky letných brigád v Anglicku prežili aj vďaka škoricovým bagels zo Sainsbury’s. A bagels som skúšala piecť aj v začiatkoch blogu.Len sa nikdy nedostali na web. Takže lepšie neskoro ako nikdy, takže, tu sú. Z klasickej hladkej múky a tentokrát sa mi podarili ešte ako nikdy. Asi bola správna konštelácia hviezd, správna vlhkosť a cesto bolo dobre vymiesené. Pri pečení sa totiž nádherne nafúklo a ako bagels v rúre rastú bolo vidieť aj voľným okom. Áno, priznávam, prvý plech som sledovala. Bagel je pôvodne židovské pečivo pochádzajúce z Poľska, preslávené skôr v USA. Zaujímavé je tým, že sa najprv varí a až potom pečie. A nech vás to neodradí! Nie je to nič zložité. Skvelo sa skladuje v mrazničke a vždy keď ich pečiem, dám si dva – tri kúsky do mrazničky a vo vhodnej chvíli ( keď sú zatvorené obchody) vytiahnem.
[left]Na cca 8 kúskov bagels budete potrebovať:7 g sušeného droždia
4 PL krupicového cukru
300 ml teplej vody
2 ČL soli
450 g hladké múky
mak[/left] [right]a na 2 takéto raňajkové bagels si nachystajte:
100 g krémového syru alebo žervé
1 celé avokádo
2 vajcia
soľ, čierne korenie
obľúbené bylinky[/right]
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte droždie 1 PL cukru a teplú vodu. Nechajte vzísť kvások.
- Potom pridajte zvyšnú vodu, múku a soľ. Vymiešajte hladké cesto, ktoré bude jemne lepiť. Misu jemne vysypte múkou a dajte cesto vykysnúť na teplé miesto aspoň na 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 7 – 8 rovnako veľkých kúskov (na veľké bagles je dobré mať kúsky o hmotnosti cca 125 g) a na nepomúčenej pracovnej doske vypracujte hladkú guľku. Do stredu tejto guľky urobte pomocou spodnej časti varechy dieru, ktorú jemne roztiahnete a vytvoríte veľký otvor. Pri kysnutí sa tento otvor zmenší, tak ho urobte radšej väčší aby pri pečení úplne nezanikol.
- Takto pripravené bagle dajte na pomúčenú dosku aby sa neprilepili a dajte ešte na cca 30 minút podkysnúť.
- Medzitým si vo veľkom hrnci zohrejte vodu, pridajte cukor, a keď začne vrieť opatrne tam postupne vložte 2 max. 3 bagels podľa veľkosti hrnca. Nemali by sa dotýkať. Varte z každej strany cca 1 minútu. Potom bagels vyberte pomocou dierovanej naberačky aby odtiekla prebytočná voda a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypte makom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Po 10 minútach pečenia stíšte teplotu na 175 stupňov a pečete ďalších 15 minút do zlatohneda. Ak vám nevojdú na jeden plech, použite dva a pečte bagels postupne.
- Upečené bagels nechajte vychladnúť a môžete podávať.
A ako bagels dokončiť?
- Na panvici si pripravte vajíčka podľa toho ako ich máte radi. Avokádo nakrájajte na tenké pásiky.
- Bagels rozrežte, natrite hrubšou vrstvou krémového syra, poukladajte naň kúsky avokáda a podľa chuti osoľte a okoreňte. Na vrch položte opečené vajíčko a zľahka dochuťte obľúbenými bylinka a ihneď podávajte, kým sú ešte vajcia teplé.
A na fotkách vidíte tanieriky a doplnky od Butlers. Konkrétne taniere Sphere, konvičku z kolekcie Portimao a drevenú doštičku Cutting Crew. Tak dobrú chuť a ak si bagel upečiete, dajte mi vedieť. Môžete ma otagovať ma @lapetit.sk na instagrame alebo použite hashtag #spolupristole, budem sa tešiť! Vážne <3
Lenka
25 apríla, 2020Ahoj,
veľmi by ma zaujímalo, čo znamená, „necháme vzísť kvások“. Urobila som všetko presne podľa postupu, ale teda kvások mi z toho nevzišiel :( Mám len takú tekutinu, ktorá sa skladá z vody, droždia a cukru… Pokúsila som sa urobiť bagle aj z toho, ale cesto bolo veľmi ťažké, tak som to nakoniec ani nepiekla a poputovalo do koša …
LaPetit
25 apríla, 2020Ahoj, vzísť kvások znamená, že necháš asi tak 10 minút postáť zmiešané droždie s cukrom a v tomto prípade s vodou. Musia sa urobiť resp. vzísť bublinky = vzísť kvások. Vtedy vieš, že droždie je aktívne a nadvihne ti aj cesto. Ak sa nenadvihli, tak kvások nevzišiel. To sa občas stáva – záleží od droždia. Môže byť staršie neaktívne a pod. Ak vzišiel kvások, tak potom nakysne aj cesto. Na bagels môže byť hutnejšie ale určite ne také, že by sa s ním nedalo pracovať. Pri ceste je dôležité aj trochu skúseností, pretože každá múka môže naberať inak vlhkosť… dúfam, že som aspoň trochu pomohla a vyskúšaš to ešte raz!