Jar je také super obdobie. Všetko začína kvitnúť, rásť a objavuje sa prvá sezónna zelenina. V tej dobe najradšej nakupujem zeleninu na trhu, pretože to má svoje čaro. Ten ruch, zhon, krik, babky s priesadami, lokšami a vôňa langošov.
A z trhu som si priniesla práve skorú reďkovku, rukolu aj špargľu. Napadlo mi všetko spolu ugrilovať, pridať nejaké zrno, trochu šunky a vytvoriť šalát. Grilovaná zelenina mi pripomína leto a jej chuť milujem. Takže ak vám to počasie dovolí, vyberte si záhradný gril. A ak ho nemáte po ruke, všetko, čo potrebujete, je obyčajná grilovacia panvica.
Na grilovanie na sporáku používam repkový olej. A použila som ho aj do dressingu. Kvety repky sú pre mňa ďalším symbolom jari – žlté polia fantasticky zdobia našu krajinu.
Vedeli ste, že denná dávka cca dvoch lyžíc repkového oleja úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka?*
Na 2 porcie budete potrebovať:
[left]300 g zelenej špargle1 stredne veľká cuketa
1 zväzok reďkoviek
100 g pšena
200 ml zeleninového vývaru
4 plátky šunky prosciutto
hrsť čerstvej rukoly
soľ
čierne korenie
2 Pl repkového oleja[/left]
[right]dressing:
šťava z 1 citrónu
repkový olej v objeme 1/3 šťavy z citrónu
1 ČL horčice
1 ČL javorového sirupu[/right]
Postup:
- Pšeno prepláchnite vriacou vodou, dajte do hrnca a zalejte vývarom. Varte na miernom ohni približne 15 minút, kým sa vývar úplne nevyvarí.
- Cuketu nakrájajte na plátky a potom na štvrťky.
- Umyte špargľu, odrežte konce a nakrájajte na cca 5 cm kúsky. Špargľu vložte do vriacej vody a varte cca 3 minúty a ihneď scedťe.
- Na grilovacej panvici rozohrejte repkový olej a sprudka ugrilujte cuketu, reďkovky aj špargľu.
Suroviny na dressing dobre premiešajte a odložte. - Uvarené pšeno premiešajte s grilovanou zeleninou, pridajte natrhané kúsky šunky prosciutto, rukolu a nakoniec šalát prelejte dressingom. Pridajte soľ a čerstve mleté korenie podľa chuti.
Šalát je veľmi jednoduchý na prípravu a chutí dokonca aj studený. Viem o čom hovorím:) Je ideálny so sebou na výlet, piknik alebo do práce. Tak dúfam, že vám bude chutiť!
Monika
*Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion – Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
Čo si myslíte