Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mazanec


  • Autor: LaPetit

Description

Mazanec z kysnutého cesta pripravený metódou tangzhong, vďaka čomu vláčnejší a vydrží dlhšie čerstvý.


Suroviny

Množstvo

Tanzhong:

55 g hladkej múky

250 ml vody

Cesto:

395g hladkej múky

100g polohrubej múky

štipka soli

160 g kryštáloveho cukru

3 žĺtky + jedno žĺtko na potretie

pripravený tangzhong

80 ml plnotučného mlieka

5g sušeného droždia (resp. 25g čerstvého)

100g rozpusteného masla

75g hrozienok namočených v rume

50g mandľových plátkov

kôra z bio citrónu


Postup

Začnite s prípravou tanzhongu.

V menšom hrnci dobre rozniešajte múku s vodou a dajte variť na mierny plameň. Neustále miešajte, kým zmes nezhustne ale nemala by sa variť. Tanzhong potom dajte do misky, prikryte fóliou aby sa nevytvorili Kožku a nechajte vychladnúť do izbovej teploty. 

Do mierne teplého mlieka (do 30 °C) pridajte lyžicu cukru, droždie a nechajte na teplom mieste pod utierkou vzísť kvások.

Do veľkej misy dajte múky, soľ, zvyšný cukor, žĺtky, tangzhong a kvások. Pomocou mixéra a nádstavca hák začnite cesto miesiť. Keď sa suroviny spoja, pridajte po častiach maslo a aspoň 10 minút mieste. Cesto by sa malo krásne spracovať a odlepovať sa od stien. Na pohľad a omak môže byť trochu lepivé. Ak je moc, pridajte ešte 1 PL múky. 

Vymiesené cesto dajte na veľmi jemne pomúčenú dosku a ručne ešte spracujte na hladké cesto. Pridajte hrozienka, 2/3 mandlí aj citrónovú kôru a dobre zapracujte. Vytvorte bochník a dajte ho prikryté kysnúť na teplé miesto na cca 1 hodinu, resp., kým nedzvojnásobí svoj objem. 

Potom cesto opäť ručne premieste na pracovnej ploche. Rozdeľte ho na 4 časti a z každej vytvarujte asi 30 cm dlhý prameň. Vytvorte z prameňov mriežku a potom každý druhý prameň preložte proti smeru hodinových ručičiek cez horný vedľajší prameň. Pramene, ktoré ste v predchádzajúcom kroku neprekladali preložte proti smeru hodinových ručičiek. Krátke zvyšky jemne natiahnite, stlačte dokopy a podložte pod bochník. 

Takto pripravený mazanec nechajte kysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie a zabalený do potravinovej fólie (nechajte mu priestor rásť), kým nezdvojnásobý svoj objem. Môže to byť hodina ale aj dve. Ak nebude dobre vykysnutý, pri pečení sa roztrhne. 

Vykysnutý mazanec potrite žĺtkom, posypte zvyšnými mandľami a dajte piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov na približne 50-55 minút. Môžete použiť aj paru.

Upečený mazanec nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.