Nevedela som ako zvoliť presne názov tohto receptu:) Je to vyprážaný karfiol, ale vôbec som ho nevyprážala. Upiekla som ho v mojej Boschke a myslím, že výsledok sa originálu veľmi podobá. Strúhanka je krásne chrumkavá z každej strany, a ako sa mi to podarilo vám s radosťou poviem.
Ruku na srdce, kto má rád vyprážaný syr, či iné nie príliš zdravé jedlá? Ja sa dobrovoľne priznávam, že ich mám rada. Hoci veľmi veľmi nerada doma vyprážam. Ale ono to ide aj inak. Jedlá ako vyprážaný karfiol idú pripraviť aj v rúre. A stačí vedieť len pár fíglov, aby ste nespoznali rozdiel.
Prvým mojim trikom je použiť olej v spreji. To je pri pečení v rúre absolútny must have! Stačí ho len troška, obalí celý karfiol a vďaka tomu sa karfiol upečie do chrumkava. Takže žiadne litre oleja, stačí ho naozaj málo.
Druhým trikom je správny plech na pečenie. Ja mám doma od Boschu špeciálny grilovací plech, ktorý je perforovaný a vlnitý. Vďaka tomu môže teplý prúd v rúre ísť aj popod karfiol. A karfiol je krásne opečený aj zo spodu.
Tretím trikom, ktorý som použila je mlieko. Aby sa karfiol stihol v rúre upiecť treba ho pred tým uvariť. A uvariť ho mlieku je niečo, čo som skúšala prvý krát. A je fakt lepší! Rozmýšľam, k čomu by som to prirovnala. Ale predstavte si keď uvaríte risotto z vývaru alebo z vody, čo je lepšie? Rovnako to platí aj tu.
Takže karfiol stačí nakrájať na menšie kúsky, zľahka povariť v mlieku, obaliť v trojobale a šup s ním do rúry. Ja mám najlepšiu skúsenosť s program 4D horúci vzduch, kde kruhový ventilátor mení smer otáčania a rozdeľuje tak teplo rovnomerne do všetkých úrovní.
No a čo ako prílohu? Ja odjakživa ku karfiolu jedávam varené zemiaky a nesmie chýbať ani tatárska omáčka. Ale keďže som karfiol piekla a nie smažila, dopriala som si varené zemiaky opečené na masle s trochou pertžlenovej vňate. A bolot o mňam!
Takto pripravený karfiol chutí najlepšie čerstvo upečený, ale keby ste si ho chceli uchovať na dlhšie, odporúčam vám ho zamraziť obalený. Potom ho len zmrazený vložiť do vyhriatej rúry a piecť trochu dlhšie ako je uvedené v recepte.
Print„Vyprážaný“ karfiol pečený v rúre
- Čas prípravy: 50 minút
- Počet porcií: 2–4 1x
Description
Tradičný recept netradične, pečený v rúre.
Suroviny
1/2 väčšieho karfiolu
0,7 l plnotučného mlieka
1/2 ČL soli
cca 150 g strúhanky (oporúčam panko strúhanku)
cca 150 g hladkej múky
2–3 vajcia
olivový olej v spreji
na podávanie obľúbenú prílohu ako varené či pečené zemiaky a tatársku omáčku
Postup
Karfiol nakrájajte na menšie a približne rovnako veľké kúsky.
Do hrnca dajte mlieko, soľ, karfiol a na miernom plameni varte približne 10 minút. Chcete aby karfiol trochu zmäkkol ale bol stále dosť tvrdý, a sa dal obaliť.
Potom karfiol sceďte, nechajte chvíľu vychladnúť aby ste si pri obaľovaní nepopáli prsty.
Vyberte si tri hlboká taniere. Do jedného dajte múku, do druhého rozmiešané vajíčka a do tretieho strúhanku. Každý kúsok karfiolu najprv obaľte v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.
Takto pripravený karfiol ukladajte rovno na plech. Postriekajte ho olivovým olejom v spreji a dajte ho piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na približne 20 minút. V každej rúre to môže hriať trochu inak, tak si po 15 minútach skontrolujte.
Karfiol je upečený keď má krásnu zlatú farbu.
Podávajte ho so zemiakmi a samozrejme s tatárskou omáčkou.
Poznámky
Ak nemáte grilovací alebo perforovaný plech napečenie vyskúšajte aj plech s roštom alebo samotný rošt. určite je lepšie ak pod karfilom bude prúdiť vzduch. A keď nemáte olivový olej v spreji, skúste potrieť každý kúsok karfiolu mašlovačkou namočenou v oleji. Nie je to také skvelé ako ten sprej ale lepšie ako karfiol len tak poliať olejom.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 20
- Kategória: Obed
- Spôsob prípravy : varenie + pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte