Description
Tradičný recept netradične, pečený v rúre.
Suroviny
1/2 väčšieho karfiolu
0,7 l plnotučného mlieka
1/2 ČL soli
cca 150 g strúhanky (oporúčam panko strúhanku)
cca 150 g hladkej múky
2–3 vajcia
olivový olej v spreji
na podávanie obľúbenú prílohu ako varené či pečené zemiaky a tatársku omáčku
Postup
Karfiol nakrájajte na menšie a približne rovnako veľké kúsky.
Do hrnca dajte mlieko, soľ, karfiol a na miernom plameni varte približne 10 minút. Chcete aby karfiol trochu zmäkkol ale bol stále dosť tvrdý, a sa dal obaliť.
Potom karfiol sceďte, nechajte chvíľu vychladnúť aby ste si pri obaľovaní nepopáli prsty.
Vyberte si tri hlboká taniere. Do jedného dajte múku, do druhého rozmiešané vajíčka a do tretieho strúhanku. Každý kúsok karfiolu najprv obaľte v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.
Takto pripravený karfiol ukladajte rovno na plech. Postriekajte ho olivovým olejom v spreji a dajte ho piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na približne 20 minút. V každej rúre to môže hriať trochu inak, tak si po 15 minútach skontrolujte.
Karfiol je upečený keď má krásnu zlatú farbu.
Podávajte ho so zemiakmi a samozrejme s tatárskou omáčkou.
Poznámky
Ak nemáte grilovací alebo perforovaný plech napečenie vyskúšajte aj plech s roštom alebo samotný rošt. určite je lepšie ak pod karfilom bude prúdiť vzduch. A keď nemáte olivový olej v spreji, skúste potrieť každý kúsok karfiolu mašlovačkou namočenou v oleji. Nie je to také skvelé ako ten sprej ale lepšie ako karfiol len tak poliať olejom.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 20
- Kategória: Obed
- Spôsob prípravy : varenie + pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná