Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Domáci bazový sirup s medom


  • Autor: LaPetit

Description

Zo skúseností z minulých rokov a všetkého zavárania, čo som stihla za posledné roky urobiť som tentokrát išla do skromnejšej verzie a sirupu som pripravila za 2 fľašky (spolu cca 1,5 litra) a na toto množstvo budete potrebovať:


Suroviny

Množstvo

cca 35 kvetov bazy

1,5 l prevarenej a vychladnutej vody

900 ml agátového medu

6 citrónov v bio kvalite


Postup

Začnite tým, že si dáte prevariť vodu a necháte ju vychladnúť. Trvá to celkom dlho, tak to urobte ako prvé, nech zbytočne hodiny nečakáte, kým môže bazu zaliať.

Kvety bazy ručne preberte, a do veľkého pohára nastrihajte len kvietky tak aby ste sa zbavili zelených častí. Tie sú zbytočné horké.

 

Kvety zalejte vodou, tak aby boli ponorené, pridajte na plátky nakrájane 3 citróny, a pohár zakryte gázou alebo čistou útierkou. Nechajte odstát aspoň 24 hodín na tmavom a chladnom mieste.

Potom bazu precedťe a vyžmýkajte všetku šťavu z kvetov a citrónov a prelejte do hrnca. Pridajte citrónovú šťavu zo zvyšných citrónov (preceďťe cez sitko), med a sirup priveďte na miernom ohni do varu. Varte 5 minút a potom sirup opatrne prelejte do teplých vysterilizovaných pohárov. Dobre uzavrite a nechajte zabalené v deke/utekáru úplne vychladnúť.

Skladujte v komore na tmavom mieste, a po otvorení ho skladujte v chladničke.