Description
Vynikajúce gratinované rozmarínové zemiaky zapečené s parmezánom
Suroviny
1 kg zemiakov
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
1 PL masla
1 PL olivového oleja
250 ml smotany na šľahanie
250 ml plnotučného mlieka
soľ a čierne korenie
50 g parmezán
maslo na vymazanie zapekacej formy
Postup
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na rovnako hrubé plátky. V mise ich premiešajte so soľou a korením.
Zapekaciu misu vymažte maslom.
Šalotku, cesnak a rozmarín nakrájajte na drobno. V panvici rozohrejte olej, priadajte maslo a nechajte ho roztopiť. Potom pridajte nakrájanú cibuľu s cesnakom a rozmarínom a chvíľu restujte, kým cibuľa nezosklovatie. Pridajte smotanu aj mlieko a priveďte do varu.
Do zapekacej misy začnite ukladať zemiaky tak aby sa čiastočne prekrývali, každú vrstvu zemiakov posypte trochou parmezámu a zalejte časťou smotanovej zmesi. Takto pokračujte kým neminiete všetky zemiaky aj smotanu.
Dajte piecť na program gratinované zemiaky, prípadne do rúry na 185 stuňov na približne 35-40 minút.
Poznámky
Použite dostatočne veľkú zapekaciu misu a nechajte aspoň 2 cm vysoký voľný okraj. Smotana má pri pečení tendenciu sa nafúknuť a nechcete aby vám z misy vytiekla.
- Čas prípravy: 20
- Čas varenia: 40
- Spôsob prípravy : pečenie