Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gratinované zemiaky


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hour
  • Počet porcií: 4-6 1x

Description

Vynikajúce gratinované rozmarínové zemiaky zapečené s parmezánom 


Suroviny

Množstvo

1 kg zemiakov

2 vetvičky čerstvého rozmarínu

2 šalotky

2 strúčiky cesnaku

1 PL masla

1 PL olivového oleja

250 ml smotany na šľahanie

250 ml plnotučného mlieka

soľ a čierne korenie

50 g parmezán

maslo na vymazanie zapekacej formy


Postup

Zemiaky ošúpte a nakrájajte na rovnako hrubé plátky. V mise ich premiešajte so soľou a korením.

Zapekaciu misu vymažte maslom.

Šalotku, cesnak a rozmarín nakrájajte na drobno. V panvici rozohrejte olej, priadajte maslo a nechajte ho  roztopiť. Potom pridajte nakrájanú cibuľu s cesnakom a rozmarínom a chvíľu restujte, kým cibuľa nezosklovatie. Pridajte smotanu aj mlieko a priveďte do varu.

 Do zapekacej misy začnite ukladať zemiaky tak aby sa čiastočne prekrývali, každú vrstvu zemiakov posypte trochou parmezámu a zalejte časťou smotanovej zmesi. Takto pokračujte kým neminiete všetky zemiaky aj smotanu. 

Dajte piecť na program gratinované zemiaky, prípadne do rúry na 185 stuňov na približne 35-40 minút.

Poznámky

Použite dostatočne veľkú zapekaciu misu a nechajte aspoň 2 cm vysoký voľný okraj. Smotana má pri pečení tendenciu sa nafúknuť a nechcete aby vám z misy vytiekla. 

  • Čas prípravy: 20
  • Čas varenia: 40
  • Spôsob prípravy : pečenie