Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jablkový koláč s posýpkou


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
  • Počet porcií: 12

Description

Super šťavnatý jablkový koláč z krehkého cesta s chrumkavou posýpkou.


Suroviny

Cesto:
150g hladkej múky
2 pl kryštáloveho cukru
115 g masla štipka soli
1 PL studenej vody (nemusí byť)
 
Plnka:
1 kg jabĺk
125 g trstinového cukru
2 PL hladkej múky
2 balenia škoricového cukru
50g hrozienok namočený v rume (môžete vynechať)
2 PL strúhanky
 
Posýpka:
80 g masla
100 g trstinového cukru
100 g hladkej múky
1/2 čl mletej škorice

 


Postup

Múku preosejte, pridajte cukor, štipku soli a studené maslo nakrájané na kocky. Ručne začnite cesto miesiť, a ak je príliš tuhé, pridajte aj lyžicu studenej vody. Dobre spracujete do kompaktnej hmoty, zabaľte do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred.

Odležané cesto potom vyberte, nechajte 10 minút pri izbovej teplote a vyvaľkajte ho do tvaru formy. Pomocou valčeka ho preneste do formy a kraje uhladte. Dno popichajta vidličkou, a dajte piecť na slepo (s fazuľou či ryžou) na 200 stupňov na 15 minút.

Potom z cesta odstráňte papier na pečenie a dajte ešte raz piecť na 200 stupňov na ďalších 10 minút. Predpečený korpus vyberte a naplnte jablkovo náplňou.

Na plnku ošúpte jablká a nakrájajte ich na tenké plátky. Zmiešajte so všetkými surovinami na plnku a natesno navrstvite na upečený korpus, kde ste na spodok dali ešte strúhanku. Tá pohltí šťavu z jabĺk a cesto tak zostane chrumkavé. Pokojne plnku pritlačte, a nevadí ak budú jablka v strede trochu vytŕčať. Pri pečení pustia šťavu a zmenšia sa.

Na posýpku zmiešajte všetky suroviny a bohato posypte povrch koláča. Takto pripravený koláč dajte piecť na 175 stupňov na približne 40-45 minút.

Koláč môžete podávať teplý s kopčekom zmrzliny alebo až keď úplne vychladne (vtedy sa bude lepšie krájať).

Poznámky

Na tento koláč som použila formu s priemerom cca 20 cm a vyšším okrajom. Ak použijete formu s väčším priemerom, bude vrstva jabĺk nižšia.

  • Čas prípravy: 30
  • Čas varenia: 60
  • Kategória: Koláče
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: slovenská