Description
Rýchly a univerzálny recept na vynikajúci koláč.
Suroviny
Cesto:
170g masla izbovej teploty
225g kryštálového cukru
4 vajcia (veľkosť M) z voľného chovu
kôra z 1 bio citrónu
250g hladkej múky
6g prášku do pečiva
štipka soli
85 ml plnotučného mlieka
70 g kyslej smotany
125g čerstvých jahôd + 1 PL hladkej múky
Jahodová poleva:
200g práškového cukru
šťava z 1 citrónu
1/2 šálky čerstvých jahôd
Na dokončenie
150g čerstvých jahôd
a jedlé kvety, ak chcete (napríklad baza, šípové ruže apod.)
Postup
Rúru si rozohrejte na 175 stupňov horkovzduch.
V miske vyšľahajte maslo. Pridajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa cukor nespojí s maslom. Šľahajte ďalej a postupne pridávajte po jednom vajíčku. Vždy ho prekne zapracujte a až potom pridajte ďalšie.
Do cesta pridajte preosiatu múku so soľou a prášok do pečiva. Cesto opäť začnite šľahať a postupne prilejte mlieko a pridajte smotanu, a šľahajte kým sa krásne nezapracujú do vláčneho cesta.
Jahody do cesta si nakrájajte na štvrťky, zľahka ich obaľte múkou a opatrne zamiešajte do cesta.
Takto pripravené cesto vylejte do formy na pečenie (buď ju vymažte a vysypte múkou alebo použite papier na pečenie, s tým vám pôjde chelbík lepšie vybrať) a dajte piecť na približne 55 minút. Či je chlebík upečený zistíte pomocou špajle. Ak ju zapichnete do cesta a výjde suchá, chlebík je upečený. Nechajte ho úplne vychladnúť.
Na povelu si nakrájajte jahody na drobno a vydličkou popučte. Dajte do malého rendlíku a nechajte rozvariť. Ak je to potrebné pridajte aj 1 pl vody na úvod, ak nemajú dosť šťavy. Potom ich prepasírujte cez jemné sitko.
Do misky dajte preosiaty práškový cukor, pridajte jahodové pyré a premiešajte. Pridajte aj citrónovú šťavu. Najprv začnite s trochou šťavy, poleva by mala byť viac hustá ako si myslíte. Inak by z chlebíku príliš rýchlo stiekla. Ak sa vám to stalo, pridajte ešte trochu cukru. Poleva musí byť naozaj hustá.
Prirpavenou polevou polejte chlebík (začnite od stredu), nechajte ju stiecť a koláčik dozdobte čerstvým ovocím a jedlými kvetmi.
Poznámky
Recept je na formu s rozmermi 22 x 7 x 11 cm.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 55
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Americká