Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jahodový chlebík s polevou a čerstvými jahodami


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 10 minút
  • Počet porcií: 12 1x

Description

Rýchly a univerzálny recept na vynikajúci koláč.


Suroviny

Množstvo

Cesto:

170g masla izbovej teploty

225g kryštálového cukru

4 vajcia (veľkosť M) z voľného chovu

kôra z 1 bio citrónu

250g hladkej múky

6g prášku do pečiva

štipka soli

85 ml plnotučného mlieka

70 g kyslej smotany

125g čerstvých jahôd + 1 PL hladkej múky

Jahodová poleva:

200g práškového cukru

šťava z 1 citrónu

1/2 šálky čerstvých jahôd

Na dokončenie 

150g čerstvých jahôd 

a jedlé kvety, ak chcete (napríklad baza, šípové ruže apod.)


Postup

Rúru si rozohrejte na 175 stupňov horkovzduch.

V miske vyšľahajte maslo. Pridajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa cukor nespojí s maslom. Šľahajte ďalej a postupne pridávajte po jednom vajíčku. Vždy ho prekne zapracujte a až potom pridajte ďalšie. 

Do cesta pridajte preosiatu múku so soľou a prášok do pečiva. Cesto opäť začnite šľahať a postupne prilejte mlieko a pridajte smotanu, a šľahajte kým sa krásne nezapracujú do vláčneho cesta.

Jahody do cesta si nakrájajte na štvrťky, zľahka ich obaľte múkou a opatrne zamiešajte do cesta.

Takto pripravené cesto vylejte do formy na pečenie (buď ju vymažte a vysypte múkou alebo použite papier na pečenie, s tým vám pôjde chelbík lepšie vybrať) a dajte piecť na približne 55 minút. Či je chlebík upečený zistíte pomocou špajle. Ak ju zapichnete do cesta a výjde suchá, chlebík je upečený. Nechajte ho úplne vychladnúť.

Na povelu si nakrájajte jahody na drobno a vydličkou popučte. Dajte do malého rendlíku a nechajte rozvariť. Ak je to potrebné pridajte aj 1 pl vody na úvod, ak nemajú dosť šťavy. Potom ich prepasírujte cez jemné sitko. 

Do misky dajte preosiaty práškový cukor, pridajte jahodové pyré a premiešajte. Pridajte aj citrónovú šťavu. Najprv začnite s trochou šťavy, poleva by mala byť viac hustá ako si myslíte. Inak by z chlebíku príliš rýchlo stiekla. Ak sa vám to stalo, pridajte ešte trochu cukru. Poleva musí byť naozaj hustá.

Prirpavenou polevou polejte chlebík (začnite od stredu), nechajte ju stiecť a koláčik dozdobte čerstvým ovocím a jedlými kvetmi. 

Poznámky

Recept je na formu s rozmermi 22 x 7 x 11 cm. 

  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 55
  • Kategória: koláče
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Americká