Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kačacie prsia s vínovou omáčkou


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 35 minút
  • Počet porcií: 4 1x

Description

Do ružova upečené kačacie prsia s chrumkavou kožou preliate vynikajúcou vínovou omáčkou.


Suroviny

Množstvo

1 farmárske kačacie prsia (cca 800 g)

150 ml červeného vína – také aké vám chutí

50 ml hustého hovädzieho vývaru (demi glace)

1 ČL trstinového cukru

100 g červeného hrozna

soľ a čerstvé korenie


Postup

Kačacie prsia osušte papierovou útierkou a kožu opatrne narežte do mriežky. Ideálne, ak prerežete iba kožu nie mäso.

Prsia potom dobre z obidvoch strán osoľte a dajte do studenej panvice kožou dole. Pomaly opekajte na najmenšom plameni približne 10-12 minút, respektíve, kým nie je koža opečená do zlata. Pomalým opekaním sa z kože vypečie všetok tuk. Potom prsia otočte a nechajte zatiahnuť aj z druhej strany.

Potom do panvice pridajte aj celý strapec hrozna a takto opečené prsia dajte dopiecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov (telovzduch) na približne 5-7 minút, resp. kým vnútorná teplota nedosiahne približne 55 stupňov. Takto budú prsia šťavnaté a vnútri ružové. Ak preferujete prepečeniejšie mäso, môžete ho piecť trochu dlhšie.

Upečené kačacie prsia vyberte a zabaľte do alobalu. Hrozno dajte tiež bokom. Väčšinu tuku zlejte a do trochy tuku s výpekom pridajte víno. Na prudkom ohni víno zredukujte za občasného miešania. Keď sa víno zredukuje (zhustne a vyvarí sa) pridajte aj vývar, cukor, a podľa chuti omáčku osoľte a okoreňte.

Kačacie prsia potom nakrájajte na plátky, prelejte teplou omáčkou a podávajte s obľúbenou prílohou.

Poznámky

Na rýchlu prípravu omáčky je vhodné mať po ruke buď veľmi hustý domáci hovädzí vývar, alebo tzv. demi glace, ktorý kúpiť v lepších potravinách.

  • Čas prípravy: 10
  • Čas varenia: 25
  • Kategória: Mäso
  • Spôsob prípravy : varenie + pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná