Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Karfiolovo-cícerový šalát


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 50 minút
  • Počet porcií: 2 1x

Description

Rýchly, chutný teplý šalát


Suroviny

Množstvo

Šalát:

300 g surového karfiolu (cca 1/2 väčšieho karfiolu)

1 plechovka cíceru (cca 420 g)

2 PL olivového oleja

3 ČL výrazného korenie ako garam masala, marockého alebo iného blízkovýchodného korenia*

soľ

Dressing:

30 ml javorového sirupu

50 ml olivového oleja

šťava z 1 citrónu

1 ČL dijinskej horčice

Na podávanie:

3 PL slnečnicových semienok


Postup

Cícer z konzervy opláchnite pod tečúcou vodou a pomocou papierovej útierky osušte. Dajte ho väčšej misky, pridajte 1 PL oleja a 1 a 1/2 lyžičky korenia. Dobre premiešajte tak aby korenie a olej obalila všetok cícer. Jemne osoľte.

Menší plech na pečenie vystlite papierom na pečenie a cícer rozprestrite tak aby bol na plechu len v jednej vrstve. 

Takto pripravený cícer dajte do studenej rúry a nastavte ju na horkovzduch a teplotu 200 stupňov. Cícer sa týmto spôsobom vysuší a nakoniec upečie do chrumkava. Trvá to približne 15 – 20 minút a môžete to pokojne kontrolovať.

Medzitým si pripravte karfiol. Nakrájajte ho na približne rovnako veľké ružičky. Ideálne také, aby jeden kúsok bol jedno sústo na vidličku. Tiež ho dajte do väčšej misky, pridajte zvyšný olej a korenie a dobre obaľte, aby sa korenie dostalo všade,a mierne osoľte. Použite druhý plech vystlaný papierom na pečenie a karfiol na neho rovnako rovnomerne rozprestrite.

Keď je cícer upečený do chrumkava, vyberte ho a namiesto neho dajte do rúry karfiol a pečte na 200 stupňov. Po 10 minútach ho skontrolujte a keď bude už mäkký, vyberte ho spolu s roštom, dajte ho na najvyššie poschodie v rúre a zapnite funkciu grilu (vrchného). Grilujte približne 2-3 minúty, kým nezbadáte do chrumkava opečené okraje. Môj gril je veľmi silný, preto to trvá veľmi krátko. Ak váš gril hreje trochu pomalšie, grilujte karfiol trochu dlhšie.

Všetky suroviny na dressing spolu dobre premiešajte.

Slnečnicové semiačka dajte do suchej panvice a na miernom ohni opekajte kým nezačú hnednúť. 

Nakoniec zmiešajte chrumkavý cícer spolu s upečeným karfiolom, všetko zalejte dressingom a posypte opečenými slnečnicovými semiačkami. Ak treba, šalát ešte jemne posoľte.

 

Poznámky

*čo sa týka použitého korenia. Za tie roky sme šalát robili s množstvom rôzneho korenie od indického ako garam masala, ktoré sme mali zo špeciálneho obchodu až po to kupované v supermarkete. Marocké máme napríklad z Lidla. Dôležité je len to aby malo korenie blízkovýchodný alebo indický charakter, teda ideálne niečo s rímskou rascou. Osvedčilo sa nám aj tieto korenia kombinovať. Napríklad na cícer sme použilo jeden druh korenia a na kafriol iný druh. 

  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 35
  • Spôsob prípravy : pečenie