Description
Jednoduchá a rýchla bábovka s príchuťou kokosu
Suroviny
275g kryštálového cukru
6 vajec z voľného chovu (veľkosť M)
375g polohrubej múky
150g strúhaného kokosu
300ml kokosového mlieka
160 ml repkového oleja
1 prášok do pečeiva (12g)
štipku soli
maslo/tuk a múka na vymazanie formy
Poleva:
150g práškového cukru
2–3 PL kokosového mlieka
30g kokosových lupienkov
Postup
Oddeľte si žĺtky od bielok.
Vo väčšej mise zmiešajte cukor so žĺtkami a vyšľahajte do svetlej peny.
Pridajte kokosové mlieko a dobre premiešajte. Prisypte strúhaný kokos, opäť premiešajte, pridajte aj múku spolu s práškom do pečiva a olej. Zamiešajte aby sa všetky suroviny krásne prepojili.
Z bielok a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a opatrne zapracujte do cesta.
Cesto opatrne prelejte do vymazanej a pomúčenej formy a dajte ihneď piecť do rúry vyhriatej na 165 stupňov. Pečte približne 1 hodinu na programe teplovzduch.
Či je bábovka upečená zistíte, keď do cesta pichnete špajdlu a vyjde vám suchá. Bábovku vyberte z rúry, nechajte 10 minút postáť a potom opatrne vyklopte na tanier, a nechajte úplne vychladnúť.
Ak chete, na bábovku urobte si aj polevu. Práškový cukor preosejte a pridajte po častiach kokosové mlieko. Aby poleva dobre držala musí byť naozaj hustá. A viac ako si myslíte. Takže začnite s jednou lyžicou a keď tak pridajte po troške, kým sa nevytvorí hustá poleva, ktorá bude po lyžici len pomaly tiecť. Ak by tiekla príliš rýchlo pridajte trochu cukru a naopak. A ak chcete dostať bábovku na ďalší level, upečte si na ňu kokosové lupienky. Dajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte cca 3 minúty na 160 stupňoch. Len tak aby jemne zhnedli. Na poleve budú lupienky krásne držať a budú krásnym chrumkavým elementom.
Poznámky
Bábovka skvele funguje aj v pomere 150g cukru, 4 vajcia, 250 g múky, 125 ml oleja a 200 ml kokosového mlieka, 100 g strúhaného kokosu a 1/2 PDP, ak riešite cukor a chcete ho mať v bábovke menej.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 60
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná