Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kokosová bábovka


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 15 minút
  • Počet porcií: 16 1x

Description

Jednoduchá a rýchla bábovka s príchuťou kokosu


Suroviny

Množstvo

275g kryštálového cukru

6 vajec z voľného chovu (veľkosť M)

375g polohrubej múky

150g strúhaného kokosu

300ml kokosového mlieka

160 ml repkového oleja

1 prášok do pečeiva (12g)

štipku soli

maslo/tuk a múka na vymazanie formy

Poleva:

150g práškového cukru

23 PL kokosového mlieka

30g kokosových lupienkov


Postup

Oddeľte si žĺtky od bielok. 

Vo väčšej mise zmiešajte cukor so žĺtkami a vyšľahajte do svetlej peny. 

Pridajte kokosové mlieko a dobre premiešajte. Prisypte strúhaný kokos, opäť premiešajte, pridajte aj múku spolu s práškom do pečiva a olej. Zamiešajte aby sa všetky suroviny krásne prepojili. 

Z bielok a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a opatrne zapracujte do cesta. 

Cesto opatrne prelejte do vymazanej a pomúčenej formy a dajte ihneď piecť do rúry vyhriatej na 165 stupňov. Pečte približne 1 hodinu na programe teplovzduch. 

Či je bábovka upečená zistíte, keď do cesta pichnete špajdlu a vyjde vám suchá. Bábovku vyberte z rúry, nechajte 10 minút postáť a potom opatrne vyklopte na tanier, a nechajte úplne vychladnúť.

Ak chete, na bábovku urobte si aj polevu. Práškový cukor preosejte a pridajte po častiach kokosové mlieko. Aby poleva dobre držala musí byť naozaj hustá. A viac ako si myslíte. Takže začnite s jednou lyžicou a keď tak pridajte po troške, kým sa nevytvorí hustá poleva, ktorá bude po lyžici len pomaly tiecť. Ak by tiekla príliš rýchlo pridajte trochu cukru a naopak. A ak chcete dostať bábovku na ďalší level, upečte si na ňu kokosové lupienky. Dajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte cca 3 minúty na 160 stupňoch. Len tak aby jemne zhnedli. Na poleve budú lupienky krásne držať a budú krásnym chrumkavým elementom.

Poznámky

Bábovka skvele funguje aj v pomere 150g cukru, 4 vajcia, 250 g múky, 125 ml oleja a 200 ml kokosového mlieka, 100 g strúhaného kokosu a 1/2 PDP, ak riešite cukor a chcete ho mať v bábovke menej. 

  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 60
  • Kategória: koláče
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná