Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kura na indický spôsob s voňavou basmati ryžou


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4 1x

Description

Rýchle kuracie kúsky na masle v paradajovej omáčke na indický spôsob.


Suroviny

Množstvo

400g kuracích pŕs bez kože

2 PL repkového oleja

1 stredne veľká cibuľa

60g masla

2 strúčiky cesnaku

1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru

3 PL korenia garam masala

1/2 ČL mletého čili korenia (môžete vynechať)

2 ČL paradajkového pretlaku

250g pasírovaných paradajok

250 ml smotany na šľahanie

soľ a čierne korenie

300 g SOS basmati ryže

2 klinčeky

štipka mletej škorice

na podávanie – trocha bieleho jogurtu


Postup

Kuracie prsia nakrájajte na približne rovnako veľké menšie kúsky. V panvici s vyšším okrajom rozohrejte olej. Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte do zlata. Pridajte maslo, pretlačený cesnak aj zázvor a dobre premiešajte. Keď sa maslo roztopí pridajte korenie garam masala a čili, nechajte prevoňať a pridajte mäso. Zprudka orestujte tak aby sa mäso čo najrýchlejšie zatiahlo. Potom pridajte paradajkový pretlak, pasírované paradajky a nakoniec aj smotanu. Premiešajte a nechajte variť na miernom ohni približne 5-10 minút. Omáčka mierne zhustne a mäso sa príliš nevysuší. Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.

Medzi tým si do menšieho hrnca dajte ryžu, zalejte ju 450 ml vody. Pri varení ryže basmati sa dáva vždy pomer 1:1,5.  Teda 1 časť ryže a  1,5 násobok vody. Pridajte korenie, trochu soli a sprudka priveďte do varu. Hneď ako sa ryža začne variť pri prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a varte 12 minút. Potom ryžu odstavte a nechajte prikrytú ďalších 10 minút. Potom bude ryže krásne nadýchaná a uvarená akurát.

Mäso spolu s omáčkou naservírujte spolu s ryžou, a skvele sa hodí na záver aj lyžica bieleho jogurtu, hlavne ak vám ušla ruka s čili korením. Naopak pre detskú, neštipľavú verziu, čili úplne vynechajte a pochutnáte si aj tak.

  • Čas prípravy: 10
  • Čas varenia: 20
  • Kategória: Hlavné jedlá
  • Spôsob prípravy : varenie
  • Druh kuchyne: Indická