Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kysnutý hruškový koláč s mandľovým krémom


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hour
  • Počet porcií: 12 1x

Description

Jemný, šťavnatý a krémový kysnutý koláč, ktorý si zamilujete.


Suroviny

Množstvo

Cesto:

500g hladkej múky

5g soli

250g plnotučného mlieka

60g kryštálového cukru

42g čerstvého droždia (1 kocka)

2 žĺtky

150g roztopeného masla

kôra z 1 bio citróna

Mandľový krém (Frangipane):

125g masla izbovej teploty

125g kryštálového cukru

125g mletých mandlí

1 vajce (veľkosť M)

50g hladkej múky

kôra z 1 bio citróna

1 PL vanilkovej pasty

Na dokončenie:

800g hrušiek

100g marhuľového džemu

25g mandľových plátkov

práškový cukor na pocukrovanie


Postup

Najprv si pripravte kvások. Mlieko mierne zahrajte, ale len tak aby bolo teplé na dotyk. Do misky dajte teplé mlieko, pridajte cukor, premiešajte a nadrobte droždie. Nechajte na teplom mieste vzísť kvások. Trvá to približne 10 minút.

Do veľkej misy preosejte všetku múku, pridajte soľ a v strede urobte lyžicou priestor pre ostatné suroviny. Maslo roztopte a nechajte mierne vychladnúť. Oddelte žĺtky od bielok. Do preosiatej múky potom prilejte vzídený kvások, roztopené maslo a žĺtky. Ak používate robot, použite hák na miesenie cesta a miernych otáčkach cesto vymieste do hladka. S robotom to trvá približne 10 minút. Vzniknuté cesto bude jemné, pružné a bude sa odlepovať od stien. V mojom robote Kenwood Titanium Chef Patissier XL som pužila fuknciu kysnutia cesta, takže som nemusela nič robiť, stačilo len stlačiť gombík. Inak cesto prikryte utierkou a nechajte nakysnúť približne hodinu, respektíve kým zdvojnásobí svoj objem.

Kým kysne cesto pustite sa do mandľovej náplne. Maslo takzvane utrite s cukrom. To znamená, že ho vymiešate, kým sa nezačne cukor topiť a celá hmota nabere mierne na objeme. Potom pridajte mandľovú múku, vajíčko, múku, citrónovú kôru a vanilku, a dobre premiešajte. 

Keď je cesto vykysnuté, preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie a pomocou malého valčeka rozváľkajte na veľkosť plechu. Lyžicou naneste hrudky mandľového krému a pomocou cukárskej špachtle krém rovnomerne rozotrite tak, aby zostali po bokoch približne 1 cm okraje cesta.

Na mandľový krém dajte sem tam čajovú lyžičku marhuľového džemu a pustite sa do hrušiek. Hrušky najprv dobre ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Ak sa obávate aby vám hrušky nezhnedli, môžete ich dať do vody s trochou citrónovej šťavy. Potom ich však dobre sceďte a osušte papierovou utierkou. Takto pripravené hrušky naukladajte na mandľový krém a zakryte mini aj džem. 

Pred pečením hrušky posypte lyžicou trstinového cukru a posypte plátkami mandlí.

Koláč dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov, a pečte približne 30 minút na programe telovzduch, teda s ventilátorom. Po 30 minútach koláč skontrolujte, mal by mať krásne hnedé okraje.

Upečený koláč nechajte chvíľu vychladnúť, a pred podávaním ho môžete nakrájať a pocukrovať práškovým cukrom.

Poznámky

Suroviny sú na koláč na štandardný veľký plech s rozmerni cca 45 x 37 cm. 

  • Čas prípravy: 30
  • Čas varenia: 30
  • Kategória: Koláče
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná