Description
Poctivý tradičný zákusok
Suroviny
Medové pláty:
150g práškového cukru
1 vajce + 1 žĺtko
5g sódy bikarbóny
45 ml plnotučného mlieka
70g masla
100g medu
450g hladkej múky
1 ČL kakaa
Maslová plnka
500 ml plnotučného mlieka
100g hladkej múky
250g práškového cukru
50g medu
250g masla izbovej teploty
3 PL rumu
+
250g ríbezľového džemu
Postup
Začnite s maslovou plnku. V menšom hrnci zmiešajte mlieko, múku spolu s cukrom a medom. Varte na miernom plameni za stáleho miešania až kým uvaríte hustý krém. Potom základ krému nechajte úplne vychladnúť a počas chladnutia občas premiešajte. Maslo vyšľahajte, ak máte robot použite šľahací nádstavec. A postupne do vyšľahaného masla pridávajte uvarený krém. Nakoniec pridajte aj rum, dobre premiešajte a odložte bokom (nie do chladničky).
Všetky suroviny na medové pláty okrem múky dajte do misky a použite flexi metličku. Zaprinte funkciu easy warm na stupeň 8 a nechaje všetky suroviny roztopiť a zároveň jemne vymiešať. Ak robot nemáte, dajte všetky suroviny do hrnca a na minimálnom plameni zahrievajte, kým sa veštky suroviny nespoja. Potom dajte do tekutej zmesi múku a kakao, a vypracujte hladké cesto. Zbytočne cesto nemúčte aby nebolo vo výsledku tvrdé.
Pripravené cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti a postupne ich vyváľkajte na veľkosť tortovej formy. Na vyváľkané cesto položte obruč z tortovej formy, pritlačte ju a prebytočné okraje odrežte. Preložte na plochý plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov (telovzduch) a pečte každý plát 7 minút. Pláty po upečení nechajte úplne vychladnúť. Zvyšné cesto z odrezkov znovu spracuje a rovnako upečte, použijete ho na zdobenie.
A môžete sa pustiť do vrstvenia. Z bieleho krému si nechajte bokom tak 3 PL a zvyšok rozdelte na dve časti. Do tortovej formy dajte najprv plát cesta, potom polovicu bieleho krému, ďalší plát, potom vrstvu džemu, opäť plát, potom bielu plnku a nakoniec posledný medový plat. Každú vrstvu pekne uhľadte a nakoniec celú tortu jemne pritlačte. Dajte do chladničky alebo chladnej komory, a nechajte odležať, ideálne jeden aj dva dni. Chute sa krásne prepoja.
Pred servírovaním vyberte tortu, boky ešte potrite krémom a posypte zvyšným medovým plátom, ktorý si nastrúhate na jemno. Rozdeľte na jednotlivé rezy a môžete podávať.
Poznámky
Recept je na tortovú formu s priemerom 22-23 cm.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 45
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná