Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Medovníky


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
  • Počet porcií: 50 1x

Description

Vynikajúce a chutné medovníčky.


Suroviny

Množstvo

1 kg hladkej múky

2 ČL sódy bikarbóny

300 g práškového cukru

10 PL roztopeného medu

10 PL roztopeného masla

3 celé vajcia

8 PL plnotučného mlieka

1 PL kakaa 

1/4 ČL škorice

10 mletých hrebíčkov

kôra z 1 chemickey neošetreného citróna

1 balenie vanilkového cukru

bielko na potretie


Postup

Múku zmiešajte so sódou bikarbónou, pridajte práškový cukor, med, maslo, vajcia aj mlieko. Nakoniec aj kakao všetko korenie. Zmes na pracovnej doske ručne vymieste na hladké a pružné cesto. Ak by bolo príliš hutné, môžete pridať ešte trochu mlieka. Výsledné cesto je hladké a nelepí sa. Takto pripravené ceste zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte do druhého dňa v chladničke.

Na druhý deň cesto rozdeľte na niekoľko častí a rozváľkajte ho na hrúbku približne 4 mm. Vykrojte obľúbené tvary a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na približne 7 minút (záleží od veľkosti medovníčkov). Hneď po upečení a vybratí z rúry medovníčky potrite rozšľahaným bielkom. Získajú tak krásny lesk.

Poznámky

Ak sa rozhodnete zdobiť medovníčky cukrovou polevou, zmiešajte jedno bielko s cca 250g preosiateho práškového cukru a trochou citrónovej šťavy. Šľahačom vyšľahajte hustú penu (trvá to cca 3-5 minút). polevu dajte do sáčku a zastrihnite len koniec špičky. A môžete ozdobovať. Ak si na polevu netrúfate, pokojne medovníčky ozdobte kúskami orieškov ako vlašské či mandle. Ale pokojne ich nechajte len tak. Medovníčky sú hneď mäkké ale aby také zostali, skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe.

  • Čas prípravy: 30
  • Čas varenia: 60
  • Kategória: Vianoce
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná