Description
Úžasne vláčne koláče plnené tvarohom a slivkovým lekvárom
Suroviny
Cesto:
125 ml plnotučného mlieka
21g čerstvého droždia
250g hladkej múky
60g kryštálového cukru
2 žĺtky (jedno do cesta a druhé na potretie)
60g roztopeného masla
štipka soli
Tvarohová plnka:
200g tučného hrudkovitého tvarohu
50 masla izobvej teploty
kôra z 1 bio citróna
50g práškového cukru
Slivkový lekvár dochutený štikou škorice a rumom
Mrvenička:
50g hladkej múky
50g studeného masla
50g práškového cukru
na posypanie upečených koláčikov trocha práškového cukru
Postup
Začnite s posýpkou. V miske zmiešajte múku, cukor a studené maslo nakrájané na menšie kocky. Ručne všetko pomačkajte a vypracujte mrveničku, ktorú odložte do chladničky.
Z tvarohu vylejte vodu, zmiešajte ho s maslom izbovej teploty a ostatnými surovinami na plnku. Tiež odložte do chladničky.
Z mierne teplého mlieka, lyžice cukru a droždia pripravte kvások a nechajte ho nakysnúť cca 10 minút.
Do veľkej misy, či robota s nádstavcom hák dajte múku, kvások a všetky ostatné suroviny a vypracujte hladké a nelepivé cesto. Keď je krásne spojené dajte ho na cca 1 hodiny vykysnúť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Vykynuté cesto potom ručne prepracujte a rozdeľte na jednotlivé časti. Najrpv urobte guľku, ktorú v ruke zagúľajte, spodky prištipnite aby sa dobre spojili a potom mierne rozváľkajte. Naplňte trochou tvarohovej plnky a opatrne zabaľte, spojte konce tak, aby plnka nikde nevytiekla a ešte raz opatrne a len veľmi jemne vyváľkajte.
Takto pripravené koláčiky dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, ešte prikryte útierkou a nechajte 10-15 minút podkysnúť.
Medzitým si pripravte slivkový lekvár ak ho potrebujete zriediť.
Podkysnuté koláče v strede mierne stlačte prstami, potrite žĺtkom a do stredu naneste slivkový lekvár. Na záver výdatne posypte mrveničkou.
Pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 15 -20 minút podľa veľkosti koláčov.
Po upečení nechajte koláče mierne vychladnúť, posypte práškovým cukrom a môžete ochutnať!
Poznámky
Z tohto množstva cesta vám vyjde 6 veľkých alebo 10 menších koláčov. Pre viac tipov si prečítajte celý článok:)
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 60
- Kategória: Koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná