Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Moravské koláče, ktoré sa vždy podaria


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
  • Počet porcií: 6-10 1x

Description

Úžasne vláčne koláče plnené tvarohom a slivkovým lekvárom


Suroviny

Množstvo

Cesto:

125 ml plnotučného mlieka

21g čerstvého droždia

250g hladkej múky

60g kryštálového cukru

2 žĺtky (jedno do cesta a druhé na potretie)

60g roztopeného masla

štipka soli

Tvarohová plnka:

200g tučného hrudkovitého tvarohu

50 masla izobvej teploty

kôra z 1 bio citróna

50g práškového cukru

Slivkový lekvár dochutený štikou škorice a rumom

Mrvenička:

50g hladkej múky

50g studeného masla

50g práškového cukru

na posypanie upečených koláčikov trocha práškového cukru


Postup

Začnite s posýpkou. V miske zmiešajte múku, cukor a studené maslo nakrájané na menšie kocky. Ručne všetko pomačkajte a vypracujte mrveničku, ktorú odložte do chladničky.

Z tvarohu vylejte vodu, zmiešajte ho s maslom izbovej teploty a ostatnými surovinami na plnku. Tiež odložte do chladničky.

Z mierne teplého mlieka, lyžice cukru a droždia pripravte kvások a nechajte ho nakysnúť cca 10 minút. 

Do veľkej misy, či robota s nádstavcom hák dajte múku, kvások a všetky ostatné suroviny a vypracujte hladké a nelepivé cesto. Keď je krásne spojené dajte ho na cca 1 hodiny vykysnúť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem.

Vykynuté cesto potom ručne prepracujte a rozdeľte na jednotlivé časti. Najrpv urobte guľku, ktorú v ruke zagúľajte, spodky prištipnite aby sa dobre spojili a potom mierne rozváľkajte. Naplňte trochou tvarohovej plnky a opatrne zabaľte, spojte konce tak, aby plnka nikde nevytiekla a ešte raz opatrne a len veľmi jemne vyváľkajte. 

Takto pripravené koláčiky dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, ešte prikryte útierkou a nechajte 10-15 minút podkysnúť.

Medzitým si pripravte slivkový lekvár ak ho potrebujete zriediť.

Podkysnuté koláče v strede mierne stlačte prstami, potrite žĺtkom a do stredu naneste slivkový lekvár. Na záver výdatne posypte mrveničkou.

Pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 15 -20 minút podľa veľkosti koláčov.

Po upečení nechajte koláče mierne vychladnúť, posypte práškovým cukrom a môžete ochutnať!

Poznámky

Z tohto množstva cesta vám vyjde 6 veľkých alebo 10 menších koláčov. Pre viac tipov si prečítajte celý článok:)

  • Čas prípravy: 30
  • Čas varenia: 60
  • Kategória: Koláče
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná