Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mrkvová roláda s mascarpone krémom


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 45 minút
  • Počet porcií: 12 1x

Description

Jednoduchá, chutná a vláčná mrkvová roláda


Suroviny

Množstvo

Cesto:

3 vajcia

150g kryštálového cukru

3 PL repkového oleja

kôra a šťava z 1 pomaranča

160g hladkej múky

5g prášku do pečiva

1 ČL škorice

2 pomleté klinčeky

štipka muškátového oriešku

200g najemno nastrúhanej mrkvy (cca 4 mrkvy)

Krém:

500g mascarpone

200 ml smotany na šľahanie (40%)

100g práškového cukru

6 PL yuzu 

na dokončenie strúhaný kokos + práškový cukor na rolovanie rolády


Postup

V miske vymiešajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte kôru z pomaranča, olej a dobre premiešajte.

Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva, korenie a nastrúhanú mrkvu, a premiešajte.

Cesto vylejte na väčší plech vystlaný papierom na pečenie, pomocou stierky jemne rozotrite tak, aby malo cesto tvar obdĺžnika, a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov (teplovzduch) približne 12 – 15 minút.

Čistú útierku rozprestrite na pracovnú dosku a zľahka ju posypte práškovým cukrom. Upečené cesto vyberte z rúry, preneste na útierku tak, aby ste mohli dať dole papier na pečenie. Počkajte tak 2 minúty a ešte teplé cesto opatrne zarolujte.  Nechajte ho úplne vychladnúť a medzitým si pripravte krém.

Do misy dajte mascarpone, cukor a smotanu na šľahanie a pomocou šľahača krém vyšľahajte do tuha. Správne vyšľahaný krém je relatívne tuhý a bude s ním môcť rovno pracovať. 

Keď je korpus úplne vychladnutý, opatrne ho rozrolujte (nemusíte ho na pracovnej doske úplne vyrovnať, stačí ak roládu pootvoríte aby sa neroztrhla), natrite ho najprv yuzu, potom 1/2 krému a opäť opatrne zarolujte. Povrch rolády potrite tenkou vrstvou zvyšného krému.  Ak chcete krémom ešte roládu dozdobiť, nechajte si z neho trochu bokom. 

Do veľkého plechu na pečenie si nasypte dotatočné množstvo strúhaného kokosu a opatne naň položte roládu. Potom ňou opatrne otáčajte tak aby sa v kokose obalil celý povrch. Takto pripravenú roládu dajte do chladničky aspoň na pár hodín. 

Pred podávaním môžete roládu finálne dozdobiť a podávať.

Poznámky

Veľkosť plechu, ktorú som použila je cca 38x 45 cm, čiže klasický veľký plech.

  • Čas prípravy: 30
  • Čas varenia: 15
  • Kategória: Dezerty
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná