Description
Tradičný orechový závin z bratislavského cesta a k tomu recept aj na makovo-višňovú plnku.
Suroviny
Cesto:
75ml plnotučného mlieka
1/2 kocky čerstvého droždia (21g)
1 PL kryštálového cukru
150g polohrubej múky
150g hladkej múky
30g práškového cukru
2 žĺtky
90g bravčovej masti (masla)
Orechová plnka:
125 ml plnotučného mlieka
125 g práškového cukru
250 g mletých vlašškých orechov
za hrsť hrozienok namočených v rume
1 bielko
Makovo – višňová plnka:
125 ml vody
120 g kryštálového cukru
200 g mletého maku
2–3 PL marhuľového džemu
130g mrazených višní
Postup
Cesto
Mlieko mierne zohrejte, tak aby bolo teplé. Pridajte doň lyžicu cukru, rozdrobené droždie a dajte na teplé miesto na cca 10 minút nakysnúť.
Do veľkej misy dajte obe múky, cukor, 1 žĺtok, roztopenú bravčovú masť (maslo) a vykysnutý kvások. Vymieste hladké cesto alebo použite robota a nádstavec hák. Trvá to iba chvíľu.
Hladké a nelepivé cesto dajte na teplé miesto podkysnúť cca na 30 minút. Nenafúkne sa tak ako klasické kysnuté tak sa nezľaknite.
Medzitým si urobte plnku.
Orechová plnka:
Zohrejte si mlieko aby bolo teplé. Pridajte doň mleté orechy, práškový cukor, hrozienka (bez rumu) a dobre premiešajte. Z bielka si vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho zamiešajte do plnky.
Makovo-višňová plnka:
Vodu spolu s cukrom zahrievajte kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom pridajte namletý mak, džem a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte aj višne (rovno mrazené, teplom sa poddajú).
Dokončenie
Podkysnuté cestom potom vyváľkajte natenko (cca 0, 3 mm) do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne potrite pripravenou plnkou. Kratšie okraje zahnite a po dlhšej strane zarolujte do závinu tak, aby bol spoj na spodku závinu.
Závin preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným žĺtkom a uložte do chladničky na cca 20 minút. Závin potom vyberte. nechajte na kuchynskej linke ešte ďalších 20 minút podkysnúť.
Rúru predohrejte na 180 stupňov teplovzuch, a tesne pred pečením závin ešte raz potrite žĺtkom a popichajte vidličkou. Pečte najprv 10 – 15 minút na teplote 180 tupňov, a potom znížte teplotu na 170 stupňov, a pečete ďaľších cca 15 – 20 minút.
Závin po upečení nechajte úplne vychladnúť a môžete sa do neho pustiť.
Poznámky
Množstvo cesta je na 1 závin. A každá plnka vyjde na jeden závin, podľa toho, ktorú sa rozhodnete vyskúšať. Teda recept funguje nasledovne 1 cesto + 1 plnka. Ak si chcete upiecť oba záviny, recept na cesto musíte urobiť z dvojitej dávky.
- Čas prípravy: 45
- Čas varenia: 35
- Kategória: Koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná