Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Orechový závin z bratislavského cesta


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 20 minút
  • Počet porcií: 12 1x

Description

Tradičný orechový závin z bratislavského cesta a k tomu recept aj na makovo-višňovú plnku.


Suroviny

Množstvo

Cesto:

75ml plnotučného mlieka

1/2 kocky čerstvého droždia (21g)

1 PL kryštálového cukru

150g polohrubej múky

150g hladkej múky

30g práškového cukru

2 žĺtky

90g bravčovej masti (masla)

Orechová plnka:

125 ml plnotučného mlieka

125 g práškového cukru

250 g mletých vlašškých orechov

za hrsť hrozienok namočených v rume

1 bielko

Makovo – višňová plnka:

125 ml vody

120 g kryštálového cukru

200 g mletého maku

23 PL marhuľového džemu

130g mrazených višní


Postup

Cesto

Mlieko mierne zohrejte, tak aby bolo teplé. Pridajte doň lyžicu cukru, rozdrobené droždie a dajte na teplé miesto na cca 10 minút nakysnúť.

Do veľkej misy dajte obe múky, cukor, 1 žĺtok, roztopenú bravčovú masť (maslo)  a vykysnutý kvások. Vymieste hladké cesto alebo použite robota a nádstavec hák. Trvá to iba chvíľu.

Hladké a nelepivé cesto dajte na teplé miesto podkysnúť cca na 30 minút. Nenafúkne sa tak ako klasické kysnuté tak sa nezľaknite.

Medzitým si urobte plnku.

Orechová plnka:

Zohrejte si mlieko aby bolo teplé. Pridajte doň mleté orechy, práškový cukor, hrozienka (bez rumu) a dobre premiešajte. Z bielka si vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho zamiešajte do plnky.

Makovo-višňová plnka:

Vodu spolu s cukrom zahrievajte kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom pridajte namletý mak, džem a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte aj višne (rovno mrazené, teplom sa poddajú).

Dokončenie

Podkysnuté cestom potom vyváľkajte natenko (cca 0, 3 mm) do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne potrite pripravenou plnkou. Kratšie okraje zahnite a po dlhšej strane zarolujte do závinu tak, aby bol spoj na spodku závinu.

Závin preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným žĺtkom a uložte do chladničky na cca 20 minút. Závin potom vyberte. nechajte na kuchynskej linke ešte ďalších 20 minút podkysnúť.

Rúru predohrejte na 180 stupňov teplovzuch, a tesne pred pečením závin ešte raz potrite žĺtkom a popichajte vidličkou. Pečte najprv 10 – 15 minút na teplote 180 tupňov, a potom znížte teplotu na 170 stupňov, a pečete ďaľších cca 15 – 20 minút.

Závin po upečení nechajte úplne vychladnúť a môžete sa do neho pustiť.

Poznámky

Množstvo cesta je na 1 závin. A každá plnka vyjde na jeden závin, podľa toho, ktorú sa rozhodnete vyskúšať. Teda recept funguje nasledovne 1 cesto + 1 plnka. Ak si chcete upiecť oba záviny, recept na cesto musíte urobiť z dvojitej dávky.

  • Čas prípravy: 45
  • Čas varenia: 35
  • Kategória: Koláče
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná