Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Punčová torta


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 20 minút
  • Počet porcií: 12 1x

Description

Klasický slovenský zákusok ako torta


Suroviny

Množstvo

Piškót:

6 vajec

250 g práškového cukru

100 ml repkovéhooleja

125 ml vody (je možné zameniť za 125 ml plnoučného mlieka)

300 g polohrubej múky

9 g prášku do pečiva

štipka soli

Punč:

200 ml červeného ovocného vína /alebo čeveného suchého vína)

100 ml kvalitného malinového sirupu

200 ml pomarančovej šťavy

šťava a kôra z 1 citrónu

125 g malín (môžu byť aj mrazené)

40 ml rumu

2 celé škorice

4 klinčeky

Poleva:

150 g práškového cukru

3 PL punču

šťava z 1/2 citrónu

na dokončenie 220 g malinového džemu a čerstvé maliny


Postup

Piškót

Vo väčšej mise rozšľahajte pomocou mixéru vajíčka do peny. Potom pridajte cukor a znovu vyšľahajte. Do vyšľahaných vajec s cukrom postupne pridajte oleja aj vodu. Nakoniec pridajte preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a len pomocou stierky premiešajte aby ste nestratili objem.

Formu s priemerom 20 cm vystlite na spodku papierom na pečenie, cesto prelejte do formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 50 minút. Po polhodine môžete skontrolovať prepečenosť pomocou špajle. Keď je korpus upečený, nechajte ho úplne vychladnúť.

Punč

V hrnci zmiešajte všetky suroviny okrem rumu a varte tesne pod bod varu. Potom Punč preceďte, maliny prepasírujte a do mierne vychladnutého punču pridajte rum. Odložte z neho časť na polevu.

Dokončenie

Korpus opatrne vyberte z formy. Najprv dlhším nožom uvoľnite boky formy a potom korpus opatrne vyberte. Formu umyte, budete do nej tortu skladať. Zrežte vrch ak je to treba aby mal piškót rovný tvar. Potom ho prekrojte na tri časti. Jedna časť, tá stredná by mala byť trochu hrubšia ako zvyšné dve. Bude totiž punčová. Jednu tenšiu vrstvu dajte naspäť do formy, potrite polovicou džemu. Vytvorte súvislú vrstvu až po okraj. Zabránite tak aby sa punč dostal ku korpusu a ten zostane krásne žltý. Teraz vložte hrubší korpus a postupne ho polievajte punčom. Mal by ho absorbovať skoro celý. Nezabudnite ani na okraje. Vždy trochu nalejte a chvíľu počkajte, kým sa vstrebe. Keď už máte pocit, že korpus viac nepojme, natrite povrch zvyšným džemom a prikryte posledným tenkým korpusom. Na povrch dajte alobal a zaťažte celú tortu napríklad múkou a dajte do chladu. Ideálne na noc.

Na druhý deň rozmiešajte preosiaty cukor s punčom a citrónovou šťavou na hustú polevu.

Tortu vyberte z formy, môžete ju aj otočiť dolu hlavou, a polejte pripravenou polevou. Ak chcete môžete ju nechať stiecť po okrajoch.

Nakoniec punčovú tortu dozdobte čerstvými malinami a môžete podávať.

Poznámky

Suroviny sú pre tortovú formu s priemerom 20 cm a výškou 9,5 cm. Ak máte nižšiu formu, použite na prípravu dva formy. Inak by cesto prekypelo z formy. Pri dvoch formách pečte korpusy približne 30 minút, keďže sú nižšie.

Tortu rozkrájajte na 12 kúskov.

  • Čas prípravy: 30
  • Čas varenia: 50
  • Kategória: Torty
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná