Description
Tradičná bábovka plná chuti
Suroviny
185 g masla
200 g kryštálového cukru
5 vajec (žĺtky a bielka zvlášť)
250 g tučného tvarohu
400 g polohrubej múky
1 balenie prášku do pečiva
175 ml plnotučného mlieka
kôra a šťava z 1 pomaranča
50 g hrozienok
štipka soli
hrubá múka a maslo na vymazanie formy
práškový cukor na posypanie
Postup
Nastrúhajte si pomarančovú kôru a šťavou zalejte hrozienka.
Formu na bábovku vymažte tenkou vrstvou masla a vysypte hrubou múkou. Čím viac starostlivosti budete venovať vymazaniu formy tým lepšie pôjde bábovka vyklopiť.
Rúru si predohrejte na 175 stupňov (ideálne horkovzduch)
V robote so šľahacím nádstavcom vymiešajte maslo. Trvá to približne 5-10 minút (stupňen 2-3) a vo výsledku musí byť krémové a dobre spracované. Potom pridajte cca polovicu cukru (zvyšný si nechajte do snehu) a opäť vyšľahajte. Keď je maslo krásne spojené s cukrom, po jednom za stáleho šľahania pridajte všetky žĺtka. Nakoniec pridajte aj tvaroh a opäť dobre vymiešajte.
V mise zmiešajte preosiatu múku a prášok do pečiva a pridajte ich k maslovej zmesi. Zapnite opäť robot (na najnižšie otáčky) a počas miešania pridajte mlieko a nechajte cesto dobre premiesiť. Malo by vzniknúť nie príliš tuhé cesto a malo by sa dať ľahko premiešať. Ak sa vám zdá príliš tuhé (niektorá múka vypije viac mlieka) pridajte ešte trochu mlieka.
Misu vyberte z robota a pridajte hrozienka spolu so šťavou a kôrou z pomaranča a premiešajte.
Z bielok a štipky soli začnite šľahať sneh. Keď sa začnú bielka našľahávať, postupne pridajte zvyšný cukor a vyšľahajte tuhý a lesklý sneh. Do bielok dávate cukor preto, že tak bude sneh pevnejší a vďaka tomu bábovka nadýchanejšia.
Sneh po častiach zľahka zapracujte do cesta a dobre premiešajte. Hlavne si dajte pozor aby ste premiešali cesto aj na spodku misy.
Cesto opatrne prelejte do formy.
Ak máte parnú rúru, pridajte do spotrebiča vodu a vložte bábovku do rúry. Nastavte pridanie pary na stupeň 2. Ak parnú rúru nemáte, vložte na spodok hrniec s horúcou (skoro vriacou) vodou a vložte bábovku. Pečte približne 55 minút. Pred vybratím bábovky z rúry urobte skúšku špajdlou. Ak výjde čistá, bábovka je upečená.
Upečenú bábovku nechajte na linke približne 15 minút, potom ju vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním ju môžete pocukrovať práškovým cukrom.
Poznámky
V tomto recepte vám odporúčam použiť klasický prášok do pečiva, nie vínny kameň. Ten nie je dostatočne silný aby bábovku podržal.
Tvaroh som použila tučný farmársky s množstvo tuku v sušine 38 % . Nebol ani hrudkovitý ale ani taký termizovaný.
- Čas prípravy: 25
- Čas varenia: 55
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná