Description
Jednoduchá a rýchla štóla plná ovocia a orieškov.
Suroviny
450 g hladkej múky + na podsypanie
1 prášok do pečiva
125 g práškového cukru + na posypanie
150 g rozpusteného masla + 100 g na potretie
250 g tučného tvarohu
2 vajcia
kôra z 1 chemicky neošetreného citrónu a pomaranča
1/4ČL mletej vanilky /1 vanilkový cukor
50 g hrozienok namočených v rume
50 g sušených višní namočených v pomarančovom likéri (prípadnu brusníc)
100 g kandizovanej pomarančovej kôry
50 g mandľových lupienkov
Postup
V mise preosejte múku spolu s práškom do pečiva a cukrom. Pridajte maslo a zľahka premiešajte. Pridajte vajíčka aj tvaroh a ručne spracujte. Pridajte aj obe kôry, vanilku a ručne vypracujte hladké nelepivé cesto.
Na pomúčenej doske cesto mierne rozváľkajte a pridajte všetko ovocie aj mandľové lupienky. Jemne zapracujte do cesta a opäť vyváľkajte na hrúbku asi 3 cm. Pozdĺž dlhšej časti cesto zahnite a preložte tak aby vrchná časť končila v trištvrtine spodnej časti cesta. Resp. aby vznikol akoby hrbol, čo je typický tvar pre štólu. Tvar štóly ešte upravte, dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 minút. Potom teplotu znížte na 160 stupňov a pečte ešte ďalších 30 – 35 minút.
Ešte horúcu štólu potrite maslom. Pekne postupne, kým sa nevpije všetko maslo a nakoniec posypte toľkým cukrom, kým sa nevytvorí biely film a cukor sa neprestane topiť. Takto pripravenú štólu nechajte úplne vychladnúť, zabaľte do alobalu a skladujte na chladnom mieste, napr. v komore.
Poznámky
Tvarohovú štólu však netreba nechávať odstáť niekoľko týždňov, dobrá je aj na druhý deň. Najlepšia, ak postojí pár dní, ak to vydržíte:)
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 50
- Kategória: Vianoce
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná