Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Žemlovka z vianočky, s tvarohom a marhuľami


  • Autor: LaPetit

Description

Vynikajúca žemovka, ktorú ocenia nielen deti. Nie je príliš sladká, ale vďaka čerstvým marhuliam šťavnatá a svieža.


Suroviny

Množstvo

na namáčanie:

500g vianočky

200 ml plnotučného mlieka

250 ml smotany na šľahanie

50 g práškového cukru

štipka mletej vanilky

2 žĺtka

na tvarohovú náplň:

250g roztieratelného tvarohu

250g hrudkovitého tvarohu

2 žĺtka

100g práškového cukru

štipka mletej vanilky

na sneh:

4 bielky

50 g práškového cukru

+

cca 750 g marhúľ resp. cca 12 ks (záleží od veľkosti formy)

maslo a strúhanka na vymazenie formy + práškový cukor na posypanie


Postup

Formu si najprv vymežte maslom a dobre vysypte strúhankou. Upečená žemlovka vám potom pôjde lepšie vybrať.

Najprv sa pustite do tvarohovej náplne. Zmiešajte tvarohy so všetkými surovinami a odložte bokom.

Tak isto si nákrájajte marhule na polovice a vyberte z nich kôstky.

V hlbokom tanieri zmiešajte mlieko, smotanu, cukor aj vanilku. Vianočku nakrájajte na plátky. Odporúčam vám na spodnú vrstu (cca 5 plátkov) odkrojiť trochu hrubšie krajce, budete na ne vrstviť tvaroh aj marhule a dosť sa utlačí. Keď bude táto spodná vrstva hrubšia, vo výsledku budete mať pevnejší spodok, a lepšie sa vám bude servírovať. Každý plátok zľahka namočte do pripravenej zmesi. Ja som každý krajec len rýchlo ponorila a tri krát otočila. Nechcete ich úplne nasiaknuť, ale len trochu, aby neboli úplne rozmočené.

Na dno zapekacej misy dajte najprv vrstvu namočenj vianočky. Ideálne ak pokryjete celý povrch misy. Ak je to potrebné pomôžte si odrezkami či koncami vianočky. Na prvú vrstvu vianočky dajte tvarohú zmes a rovnomerne rozprestrite. Pokračujte druhou vrstvou namočenej vianočky, potom naukladajte marhule prerezanou stranou smerom dole, a nakoniec poslednou vrstvou vianočky. Ak vám zostane trochu zmesi, v ktorej ste namáčali vianočku, môžete ňou žemlovku poliať. Mne zostalo nazaj máličko, hoci pri prvom pokuse o trochu viac. Zaleží to aj od typu vianočky.

Takto pripravenú žemlovku prikryte alobalom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na 30 minút. Potom žemlovku odokryte a pečete ďalších 10 minút bez alobalu.

Z bielok a cukru vyšľahajte tuhý sneh. Po 40 minútach pečenia žemlovku vyberte a povrch potrite snehom a dajte ešte raz na 10 minút dopiecť. Sneh krásne zhnedne.

Upečenú žemlovku potom vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Bude sa vám tak lepšie krájať. Ak vám na rezoch nezáleží pokojne sa do nej pustite aj skôr:) Pred podávaním ju môžete posypať ešte práškovým cukrom a dozdobiť jedlými kvetmi. Ja som použila okvetné lístky nechtíta a lupene ruží zo záhrady.

Dobrú chuť!

Poznámky

Suroviny sú na zapekaciu miska s rozmerom cca 30 x 19 cm. Kedže žemlovka je celkom vysoká odporúčam misku, či plech s čo najvyšším okrajom:)