Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Marhuľový tart s mandľovým krémom


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 2 hours
  • Počet porcií: 8 1x

Description

Exkluzívny krehký koláč s frangipane a marhuľami


Suroviny

Množstvo

Cesto:

170g hladkej múky

100g studeného masla

55g práškového cukru

2 žĺtky + 1 žĺtko na potretie cesta

1/4 ČL soli

Frangipane:

100g masla izbovej teploty

100g kryštálového cukru

2 vajcia (veľkosť M)

120g mletých mandlí (mandľové múka)

kôra z 1 bio citróna

50g múky

Na dokončenie:

23 PL marhuľového džemu

45 čerstvých marhúľ

30g mandľových plátkov

biele ríbezle a práškový cukor na ozdobu.


Postup

Múku preosejte do väčšej misy a pridajte na drobné kocky nakrájané studené maslo. Pridajte aj cukor, žĺtky a soľ a ručne vypracujte cesto. Najprv bude ako mrvenička, a po chvíli sa všetko spojí. Ceto zbytočne neprepracujte. Zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte do chladničky aspoň a 2 hodiny.

Vychladnuté cesto rozváľkajte medzi dvoma pečiacimi papiermi tak, aby bolo trochu väčšie ako forma na pečenie. Jeden papier odstránte, a pomocou druhého preneste cesto do formy. Papier opatrne odstráňte a pritlačte okraje. Prebytočné cesto odrežte. Takto pripravené cesto dajte ešte odpočinúť do chladničky.

Rúru rozohrejte na 170 stupňov (teplovzduch). Na cesto vo forme potom dajte pokrčený papier na pečenie, nasypte fazuľu a dajte „naslepo“ piecť na cca 15 minút. Potom cesto vyberte, dajte preč fazuľu a potrite cesto žĺtkom. Spokod aj okraje a dajte ešte na 2-3 minúty zapiecť. Potom korpus vyberte a nechajte vychladnúť kým si pripravíte frangipane.

Na ten si v miske vymiešajte maslo s cukrom. Potom pridajte vajcia, mleté mandle, kôru z bio citróna aj múku. Dobre premiešajte a frangipane je hotový.

Na korpus dajte marhuľový džem a rovnomerne ho rozotrite. Potom dajte vrstu mandľového krému a na krém poukladajte rozpolené marhule a mierne ich pritlačte aby sa ponorili do krému. Nakoniec koláč posypte plátkami mandlí a dajte piecť na 160 stupňov (teplovzduch) na približne 40 minút. Okraje majú byť pekné zlato hnedé a frangipane sa bude v strede trošičku triasť.

 

Koláč pred podávaním nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a  pre extra chuť dozdobte bielymi ríbezľami. 

  • Čas prípravy: 60
  • Čas varenia: 60
  • Kategória: Dezerty
  • Spôsob prípravy : pečenie