Description
Exkluzívny krehký koláč s frangipane a marhuľami
Suroviny
Cesto:
170g hladkej múky
100g studeného masla
55g práškového cukru
2 žĺtky + 1 žĺtko na potretie cesta
1/4 ČL soli
Frangipane:
100g masla izbovej teploty
100g kryštálového cukru
2 vajcia (veľkosť M)
120g mletých mandlí (mandľové múka)
kôra z 1 bio citróna
50g múky
Na dokončenie:
2–3 PL marhuľového džemu
4–5 čerstvých marhúľ
30g mandľových plátkov
biele ríbezle a práškový cukor na ozdobu.
Postup
Múku preosejte do väčšej misy a pridajte na drobné kocky nakrájané studené maslo. Pridajte aj cukor, žĺtky a soľ a ručne vypracujte cesto. Najprv bude ako mrvenička, a po chvíli sa všetko spojí. Ceto zbytočne neprepracujte. Zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte do chladničky aspoň a 2 hodiny.
Vychladnuté cesto rozváľkajte medzi dvoma pečiacimi papiermi tak, aby bolo trochu väčšie ako forma na pečenie. Jeden papier odstránte, a pomocou druhého preneste cesto do formy. Papier opatrne odstráňte a pritlačte okraje. Prebytočné cesto odrežte. Takto pripravené cesto dajte ešte odpočinúť do chladničky.
Rúru rozohrejte na 170 stupňov (teplovzduch). Na cesto vo forme potom dajte pokrčený papier na pečenie, nasypte fazuľu a dajte „naslepo“ piecť na cca 15 minút. Potom cesto vyberte, dajte preč fazuľu a potrite cesto žĺtkom. Spokod aj okraje a dajte ešte na 2-3 minúty zapiecť. Potom korpus vyberte a nechajte vychladnúť kým si pripravíte frangipane.
Na ten si v miske vymiešajte maslo s cukrom. Potom pridajte vajcia, mleté mandle, kôru z bio citróna aj múku. Dobre premiešajte a frangipane je hotový.
Na korpus dajte marhuľový džem a rovnomerne ho rozotrite. Potom dajte vrstu mandľového krému a na krém poukladajte rozpolené marhule a mierne ich pritlačte aby sa ponorili do krému. Nakoniec koláč posypte plátkami mandlí a dajte piecť na 160 stupňov (teplovzduch) na približne 40 minút. Okraje majú byť pekné zlato hnedé a frangipane sa bude v strede trošičku triasť.
Koláč pred podávaním nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a pre extra chuť dozdobte bielymi ríbezľami.
- Čas prípravy: 60
- Čas varenia: 60
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie