OMG! Jeden z najlepších koláčov aký som kedy upiekla. Minulý rok som sa zamilovala do mandľového krému frangipane a tento rok smo vedela, že ho musím vyskúšať aj v kombinácií s krehkým maslovým cestom, a šťavnatými a sladkými marhuľami. A keďže mám na záhrade aj biele ríbezle, nielenže koláč nádherne dozdobili ale pridali mu aj miernu kyselkavosť.
Koláč som piekla 3x. Prvé dva som testovala a tretí už putoval ako darček na oslavu. Poviem to rovno, nie je to rýchly, hrnčekový koláč, ktorý zbúchate za 20 minút. Ale každá jedna minúta prípravy sa vám vráti v podobe toho najmaslovejšieho, najkrehšieho cesta, najlahodnejšej mandľovej plnky a sladkých, šťavnatých marhúľ. Koláč je inak ľahký na prípravu len má viac krokov. Tie si ale môžete rozložiť a potom vám to pôjde od ruky.
Pár tipov a rád.
Do cesta ide studené maslo priamo z chladničky. Nakrájajte si ho na menšie kocky a rýchlo spracujte s ostatnými surovinami na hladké cesto. To si potrebuje odpočinúť a stuhnúť, keďže sa maslo relatívne rýchlo topí. Ak sa ponáhľate, cesto môžete nechať odpočinúť aj v mrazničke cca 10 minút. Ak sa neponáhľate alebo radi plánuteje vopred, cesto urobte deň vopred a nechajte ho chladničke. So studeným cestom sa jednak lepšie pracuje a tiež to pomáha správnemu upečeniu. Ak totiž dáte mäkké a povolené ceto piecť do rúry, maslo má tendenciu sa začať topiť skôr ako ssa začne piecť múka s ostatnými surovinami. Tým, že bude cesto poriadne vychladnuté, maslo sa začne topiť neskôr a korpus sa právne upečie. Vo výsledku budete mať krehkejší a chutnejší základ cesta. Cesto si tiež môžete pripraviť vopred a v deň pečenia iba vytiahnuť.
Cesto sa po „slepom pečení“ ešte potrie žĺtkom a dá na 2-3 minútky zapiecť. Tým na korpuse vytvoríte akúsi ochrannú vrstvu a plnka cesto nepremočí. Skončíte tak s naozaj chrumkavýma krehkým korpusom. Mnoho podobných receptov preskakuje pečenie na slepo aj tento krok so žĺtkom, a ja tomu rozumiem. Čas. Ale mala som možnosť ochutnať obidve verzie, a táto námaha sa fakt vyplatí. Chuťovo je to veľký rozdiel:)
Do mandľovej plnky ide naopak mäkké maslo, inak by sa suroviny nespojili. Tak na to myslite a vytiahnite suroviny dostatočne dlho vopred.
Na koláč sa hodí akékoľvek čestvé ovocie. Mrazené alebo kompótové neodporúčam. To by pustilo do koláča príliš veľa šťavy, čo by ublížilo mandľovému krému aj celkovej konzistencii koláča. Ak hľadáte recepty, kde pouziť práve toto ovocie, pozrite si radšej recepty, kde je základom pišktótové cesto, ktoré je schopné tieto extra tekutiny vsiaknuť.
Nakoniec, biele ríbezle nie sú podmienkou ale tu som skĺbila nielen estetiku ale aj chuť. Kyselkavosť ríbezlí krásne doplnila jemnú chuť mandlí, krehkého cesta a sladkých marhúľ.
A naozaj posledná vec, koláč chutil skvelo aj po pobyte v chladničke. Len stačilo aby sa opäť dostal na izbovú teplotu a bol vynikajúci.
Marhuľový tart s mandľovým krémom
- Čas prípravy: 2 hours
- Počet porcií: 8 1x
Description
Exkluzívny krehký koláč s frangipane a marhuľami
Suroviny
Cesto:
170g hladkej múky
100g studeného masla
55g práškového cukru
2 žĺtky + 1 žĺtko na potretie cesta
1/4 ČL soli
Frangipane:
100g masla izbovej teploty
100g kryštálového cukru
2 vajcia (veľkosť M)
120g mletých mandlí (mandľové múka)
kôra z 1 bio citróna
50g múky
Na dokončenie:
2–3 PL marhuľového džemu
4–5 čerstvých marhúľ
30g mandľových plátkov
biele ríbezle a práškový cukor na ozdobu.
Postup
Múku preosejte do väčšej misy a pridajte na drobné kocky nakrájané studené maslo. Pridajte aj cukor, žĺtky a soľ a ručne vypracujte cesto. Najprv bude ako mrvenička, a po chvíli sa všetko spojí. Ceto zbytočne neprepracujte. Zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte do chladničky aspoň a 2 hodiny.
Vychladnuté cesto rozváľkajte medzi dvoma pečiacimi papiermi tak, aby bolo trochu väčšie ako forma na pečenie. Jeden papier odstránte, a pomocou druhého preneste cesto do formy. Papier opatrne odstráňte a pritlačte okraje. Prebytočné cesto odrežte. Takto pripravené cesto dajte ešte odpočinúť do chladničky.
Rúru rozohrejte na 170 stupňov (teplovzduch). Na cesto vo forme potom dajte pokrčený papier na pečenie, nasypte fazuľu a dajte „naslepo“ piecť na cca 15 minút. Potom cesto vyberte, dajte preč fazuľu a potrite cesto žĺtkom. Spokod aj okraje a dajte ešte na 2-3 minúty zapiecť. Potom korpus vyberte a nechajte vychladnúť kým si pripravíte frangipane.
Na ten si v miske vymiešajte maslo s cukrom. Potom pridajte vajcia, mleté mandle, kôru z bio citróna aj múku. Dobre premiešajte a frangipane je hotový.
Na korpus dajte marhuľový džem a rovnomerne ho rozotrite. Potom dajte vrstu mandľového krému a na krém poukladajte rozpolené marhule a mierne ich pritlačte aby sa ponorili do krému. Nakoniec koláč posypte plátkami mandlí a dajte piecť na 160 stupňov (teplovzduch) na približne 40 minút. Okraje majú byť pekné zlato hnedé a frangipane sa bude v strede trošičku triasť.
Koláč pred podávaním nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a pre extra chuť dozdobte bielymi ríbezľami.
- Čas prípravy: 60
- Čas varenia: 60
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie
Čo si myslíte