Domáca zmrzlina. Neviem ako vy, ale ja aspoň 2 x za leto vyskúšam pripraviť zmrzlinu doma. A mám na to dva dôvody, jeden je, že na pešo nemáme nikde zmrzlináreň a druhý, že ma to jednoducho baví. Presne viem čo do zmrzliny dávam, a tak aj tá pistáciová obsahuje len pistácie, mlieko, smotanu a cukor. Žiadne náhrady alebo zmesy tváracie sa ako pistáciová pasta z mandlí a pod. Okrem toho je celá príprava domácej zmrzky taký malý sviatok. Netraba zapínať rúru, a to sa v lete počíta.
Na prvý pohľad znie pistáciová zmrzlina ako veľký luxus, lebo pistácie sú poriadne drahý artikel, ale v recepte ich používam menej ako 200 g a to je hádam ešte celkom fajn, aj z pohľadu nákladov. Okrem toho zmrzka je len z mlieka a smotany, žiadny žĺtkový základ, ktorý treba robiť deň vopred. Napriek tomu je krémová a extra lahodná.
Na cca 1 l domácej pistáciovej zmrzliny budete potrebovať:
165 g nesolených lúpaných pistácií + 50 g na podávanie
165 g práškového cukru
2 štipky soli
250 ml plnotučného mlieka
500 ml smotany na šľahanie (použila som 36 %)
1 PL mandľového likéru (nemusí byť)
Ako naj pistácie na takéto účely vám odporúčam tieto lúpané. Pracuje sa s nimi super, chutia skvelo a majú krásnu zelenú farbu. Ak budete mať pistácie v škrupinke resp. s tou suchou šupkou, ideálne je dať pistácie na chvíľu opiecť do rúry a potom suchou útierkou pošúchať a zbaviť šupky. Môžete použiť aj pistáciovú pastu, tam si však prečítajte zloženie. Ak je to čistá pasta použite jej presne toľko ako pistácií v recepte. Čo sa týka smotany, čím viac tuku, tým viac krémová bude zmrzlina, ale určite bude fungovať aj s 30 %.
Postup:
- Pistácie, cukor a soľ dajte do mixéra a rozmixujte na jemno. Ak máte výkonný mixér ako vitamix, či iné podobné blendre, ide to jednoducho. Ak máte na mixéri slabší výkon, pridajte aj asi polovicu mlieka a rozmixujte všetko čo najhladšie. Dajte si s tým záležať, nech je základ zmrzliny naozaj krémový.
- Potom do zmesi pridajte aj mlieko, či jeho zvyšok, a smotanu. Zmes už len zľahka premiešajte. Smotanu nechcete v tomto kroku našľahať. Ak chcete pridajte mandľový likér.
- Takto pripravenú zmes dajte do zmrzlinovača a postupujte podľa návodu. V mojom zmrzlinovači stačí nastaviť čas 1 hodina a stroj mrazí a mieša zároveň.
- Ak zmrzlinovač nemáte, tak zmes na najnižších otáčkach asi 2 minúty prešľahajte a dajte do mrazuvzdornej nádoby. Dajte do mrazničky a niekoľkokrát, ideálne, každých 30 minút, zľahka premixujte. Môžete tak urobiť pomocou metličky alebo aj ručného šľahača. Ten ale musí byť mať ten prvý stupeň vážne jemný inak by bola zmrzlna kade tade:)
- Zmrzlinu nechajte potom niekoľko hodín ešte zatuhnúť a pred podávaním nechajte asi – 10 minút postáť.
- Servírujte posypané nasekanými pistáciami.
Tak čo na ňu hovoríte? U nás jednoznačne zmrzlina tohto leta. A ak chcete vidieť ako som zmrzlinu pripravovala ja, kuknite na môj instagram. Pridám tam malý video postup!
Čo si myslíte