Description
Mazanec z kysnutého cesta pripravený metódou tangzhong, vďaka čomu vláčnejší a vydrží dlhšie čerstvý.
Suroviny
Tanzhong:
55 g hladkej múky
250 ml vody
Cesto:
395g hladkej múky
100g polohrubej múky
štipka soli
160 g kryštáloveho cukru
3 žĺtky + jedno žĺtko na potretie
pripravený tangzhong
80 ml plnotučného mlieka
5g sušeného droždia (resp. 25g čerstvého)
100g rozpusteného masla
75g hrozienok namočených v rume
50g mandľových plátkov
kôra z bio citrónu
Postup
Začnite s prípravou tanzhongu.
V menšom hrnci dobre rozniešajte múku s vodou a dajte variť na mierny plameň. Neustále miešajte, kým zmes nezhustne ale nemala by sa variť. Tanzhong potom dajte do misky, prikryte fóliou aby sa nevytvorili Kožku a nechajte vychladnúť do izbovej teploty.
Do mierne teplého mlieka (do 30 °C) pridajte lyžicu cukru, droždie a nechajte na teplom mieste pod utierkou vzísť kvások.
Do veľkej misy dajte múky, soľ, zvyšný cukor, žĺtky, tangzhong a kvások. Pomocou mixéra a nádstavca hák začnite cesto miesiť. Keď sa suroviny spoja, pridajte po častiach maslo a aspoň 10 minút mieste. Cesto by sa malo krásne spracovať a odlepovať sa od stien. Na pohľad a omak môže byť trochu lepivé. Ak je moc, pridajte ešte 1 PL múky.
Vymiesené cesto dajte na veľmi jemne pomúčenú dosku a ručne ešte spracujte na hladké cesto. Pridajte hrozienka, 2/3 mandlí aj citrónovú kôru a dobre zapracujte. Vytvorte bochník a dajte ho prikryté kysnúť na teplé miesto na cca 1 hodinu, resp., kým nedzvojnásobí svoj objem.
Potom cesto opäť ručne premieste na pracovnej ploche. Rozdeľte ho na 4 časti a z každej vytvarujte asi 30 cm dlhý prameň. Vytvorte z prameňov mriežku a potom každý druhý prameň preložte proti smeru hodinových ručičiek cez horný vedľajší prameň. Pramene, ktoré ste v predchádzajúcom kroku neprekladali preložte proti smeru hodinových ručičiek. Krátke zvyšky jemne natiahnite, stlačte dokopy a podložte pod bochník.
Takto pripravený mazanec nechajte kysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie a zabalený do potravinovej fólie (nechajte mu priestor rásť), kým nezdvojnásobý svoj objem. Môže to byť hodina ale aj dve. Ak nebude dobre vykysnutý, pri pečení sa roztrhne.
Vykysnutý mazanec potrite žĺtkom, posypte zvyšnými mandľami a dajte piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov na približne 50-55 minút. Môžete použiť aj paru.
Upečený mazanec nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.