Description
Jednoduchý retro dezert.
Suroviny
Mliečna ryža:
150g strednozrnnej ryže SOS Classic
60g kryštálového cukru
600 ml plnotučného mlieka
vanilkový cukor alebo trocha vanilkového prášku
štipka soli
Karamelizované jablká:
2 stredne veľké jablká (cca 150g)
1 balíček škoricového cukru
1 PL masla
Slaný karamel:
Postup
Do menšieho hrnca nalejte mlieko, pridajte cukor, a na miernom plameni a za občasného miešania priveďte k varu. Potom stíšte teplotu na minimum, pridajte ryžu a varte ďalej. Najprv za občasného miešania, a potom, keď ryža naberie objem, neustále miešajte. Trvá to pomerne dlho, cca 45 minút, tak sa nebojte. Je to ako variť rizoto. Keď je ryža na skus mäkká (musí byť ozaj mäkká), stiahnite ju z ohňa, dochuťte soľou a vanilkou, prikryte pokrievkou a nechajte postáť cca 10 minút, alebo pokým si pripravíte skaramelizované jabĺčka.
Jablká ošúpte a nakrájajte na drobné kocky. Do panvice dajte maslo, jablká aj škoricový cukor, dobre premiešajte a varte na miernom plameni. Občas premiešajte a dávajte pozor aby sa vám cukor nepripálil. Keď tak pridajte ešte trochu masla ale jablká zvyknú pustiť trochu šťavy. Keď jablká zmäknú a cukor s maslom krásne rozvoniavajú, sú skaramelizované jablká hotové.
Potom už len stačí dať mliečnu ryžu do misky, pridať skaramelizované jablká a všetko zaliať slaným karamelom.
Poznámky
Pri varení ryže sa môže stať, že „vypije“ viac mlieka. Preto majte po ruke ešte aspon ďalších 100 ml. To isté platí, ak by budete chcieť ryžu zohriať. Pridajte trochu mlieka a až tak ohrejte.
- Čas prípravy: 5
- Čas varenia: 45
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: slovenská