Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mliečna ryža s karamelizovanými jabĺčkami


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 50 minút
  • Počet porcií: 2 1x

Description

Jednoduchý retro dezert.


Suroviny

Množstvo

Mliečna ryža:

150g strednozrnnej ryže SOS Classic

60g kryštálového cukru

600 ml plnotučného mlieka

vanilkový cukor alebo trocha vanilkového prášku

štipka soli

Karamelizované jablká:

2 stredne veľké jablká (cca 150g)

1 balíček škoricového cukru

1 PL masla

Slaný karamel:

pozrite tento recept


Postup

Do menšieho hrnca nalejte mlieko, pridajte cukor, a na miernom plameni a za občasného miešania priveďte k varu. Potom stíšte teplotu na minimum, pridajte ryžu a varte ďalej. Najprv za občasného miešania, a potom, keď ryža naberie objem, neustále miešajte. Trvá to pomerne dlho, cca 45 minút, tak sa nebojte. Je to ako variť rizoto. Keď je ryža na skus mäkká (musí byť ozaj mäkká), stiahnite ju z ohňa, dochuťte soľou a vanilkou, prikryte pokrievkou a nechajte postáť cca 10 minút, alebo pokým si pripravíte skaramelizované jabĺčka.

Jablká ošúpte a nakrájajte na drobné kocky. Do panvice dajte maslo, jablká aj škoricový cukor, dobre premiešajte a varte na miernom plameni. Občas premiešajte a dávajte pozor aby sa vám cukor nepripálil. Keď tak pridajte ešte trochu masla ale jablká zvyknú pustiť trochu šťavy. Keď jablká zmäknú a cukor s maslom krásne rozvoniavajú, sú skaramelizované jablká hotové.

Potom už len stačí dať mliečnu ryžu do misky, pridať skaramelizované jablká a všetko zaliať slaným karamelom.

Poznámky

Pri varení ryže sa môže stať, že „vypije“ viac mlieka. Preto majte po ruke ešte aspon ďalších 100 ml. To isté platí, ak by budete chcieť ryžu zohriať. Pridajte trochu mlieka a až tak ohrejte. 

  • Čas prípravy: 5
  • Čas varenia: 45
  • Kategória: Dezerty
  • Spôsob prípravy : varenie
  • Druh kuchyne: slovenská