Máte radi retro dezerty? Ja teda áno, a mliečna ryža ma úplne preniesla do detstva. Ale nebola by som to ja, keby som ju trochu nenačančala:) Tentokrát som zvolila, resp. som sa vás na mojom instagrame opýtala, či by ste chceli mlieču ryžu s karamelizovanými jabĺčkami alebo kokosovú s mangom. Výsledky ankety asi tušíte, takže recept bude ma mliečnu ryžu so skaramelizovanými jabĺčkami a slaným karamelom.
Mliečna ryža je veľmi jednoduchý dezert a stačí vám na ňu len zopár surovín. Ja som použila strednozrnnú ryžu SOS Classic, ktorú mám doma vždy po ruke, plnotučné mlieko, cukor a na záver trochu vanilky. Respektíve tú som nemala, tak poslúžil aj vanilkový cukor s bourbon vanilkou. Mlieko som povarila s cukrom, pridala som ryžu a potom len miešala a miešala, ako talianske rizoto.
Mliečna ryža sa varí pomaly, najskôr za občasného miešania a keď zrazu uvidíte, že všetko zhustlo, je lepšie na hrncom stáť a neustále miešať. Jednak aby sa ryža nepripálila a jednak, aby sa na povrchu nevytvorila koža (akú poznám z jedálne zo škôlky:)
A na dochutenie som použila sezónne jablká, a nemohla som si pomôcť a uvarila som aj slaný karamel. Inak je recept na kašu veľmi univerzálny a môžete si ju dochutiť ako chcete. V závislosti od toho je možné urpaviť aj množstvo cukru v mliečnej ryži. Ja som dala so receptu 100g cukru na 150g ryže a veru bolo to veľa:) Takže som to v recepte, vzhľadom na ten slaný karamel a skaramelizované jablká trochu upravila. Tak na to myslite:)
Mliečna ryža s karamelizovanými jabĺčkami
- Čas prípravy: 50 minút
- Počet porcií: 2 1x
Description
Jednoduchý retro dezert.
Suroviny
Mliečna ryža:
150g strednozrnnej ryže SOS Classic
60g kryštálového cukru
600 ml plnotučného mlieka
vanilkový cukor alebo trocha vanilkového prášku
štipka soli
Karamelizované jablká:
2 stredne veľké jablká (cca 150g)
1 balíček škoricového cukru
1 PL masla
Slaný karamel:
Postup
Do menšieho hrnca nalejte mlieko, pridajte cukor, a na miernom plameni a za občasného miešania priveďte k varu. Potom stíšte teplotu na minimum, pridajte ryžu a varte ďalej. Najprv za občasného miešania, a potom, keď ryža naberie objem, neustále miešajte. Trvá to pomerne dlho, cca 45 minút, tak sa nebojte. Je to ako variť rizoto. Keď je ryža na skus mäkká (musí byť ozaj mäkká), stiahnite ju z ohňa, dochuťte soľou a vanilkou, prikryte pokrievkou a nechajte postáť cca 10 minút, alebo pokým si pripravíte skaramelizované jabĺčka.
Jablká ošúpte a nakrájajte na drobné kocky. Do panvice dajte maslo, jablká aj škoricový cukor, dobre premiešajte a varte na miernom plameni. Občas premiešajte a dávajte pozor aby sa vám cukor nepripálil. Keď tak pridajte ešte trochu masla ale jablká zvyknú pustiť trochu šťavy. Keď jablká zmäknú a cukor s maslom krásne rozvoniavajú, sú skaramelizované jablká hotové.
Potom už len stačí dať mliečnu ryžu do misky, pridať skaramelizované jablká a všetko zaliať slaným karamelom.
Poznámky
Pri varení ryže sa môže stať, že „vypije“ viac mlieka. Preto majte po ruke ešte aspon ďalších 100 ml. To isté platí, ak by budete chcieť ryžu zohriať. Pridajte trochu mlieka a až tak ohrejte.
- Čas prípravy: 5
- Čas varenia: 45
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: slovenská
Čo si myslíte