Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Nepečená jablková torta


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 12 1x

Description

Jednoduchá ale veľmi chutná nepečená torta.


Suroviny

Množstvo

1,2 kg jabĺk

2 citróny v bio kvalite

2 balenie škoricového cukru (2 x 20g)

2 Pl vanilkovej pasty (príp. semiačka z 1/2 vanilkového struku)

500 ml jablkovej šťavy

2 balenia zlatého klasu

200g dlhých piškót

200g klasických piškót

200g kyslej smotany


Postup

Jablká dôkladne ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Dajte do väčšieho hrnca, pridajte kôru a šťavu z jedného citróna a 100 ml jablkovej šťavy. Premiešajte a varte na miernom plameni približne 10 minút, kým jablká nezmäknú.

Medzitým si pripravte piškóty. Vezmite cukrárske piškóty a odrežte im z jednej strany konce tak aby len mierne pretŕčali cez okraj formy. Vyložte nimi boky formy tak aby pocukrovaná strana piškót smerovala von. Na dno formy poukladajte klasické piškóty plochou stranou dole. Snažte sa nimi vyplniť čo najviac miesta.

Keď jablká povolia, pridajte k nim 1 PL vanilkovej pasty a dobre premiešajte. 

V miske si zmiešajte zlatý klas so zvyškom jablkovej šťavy a dobre premiešajte. Prilejte k variacim sa jablkám, premiešajte a za stáleho miešania uvarte hustý puding. Teraz ho ochutnajte a prípadne pridajte ešte citrónovú šťavu alebo cukor podľa chuti. Toto je moment, kedy viete ovplyvniť výslednú chuť torty.

Ešte horúcim pudingom potom začnite skladať tortu.

Na pripravenú prvú vrstvu piškót dajte približne 1/3 jablkového pudingu, uhladte ju pomocou lyžice do hladka a naukladajte druhú vrstvu piškót. Opäť dajte 1/3 pudingu, uhlaďte, a dajte poslednú, tretiu vrstvu piškót. Tortu zakončite poslednou tretinou jablkového pudingu a povrch uhlaďte. 

Takto pripravenú tortu nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a až potom dajte do chladničky úplne ztuhnúť. Nechajte odležať niekoľko hodín aby piškóty stihli nasiaknuť chuť jabĺk.

Pred podávaním zmiešajte kyslú smotanu s vanilkovou pastou a kôrou z druhého citróna. Premiešajte a podávajte s kúskom jablkovej torty. 

Poznámky

Recept je na tortu s priemerom cca 22 cm. A odporúčam použiť otvárateľnú tortovú formu, z ktorej sa bude torta veľmi ľahko vyberať.

  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 15
  • Kategória: Torty
  • Spôsob prípravy : varenie
  • Druh kuchyne: slovenská