Poznáte túto tortu? Ja som ju objavila až ako dospelá. Prvý krát som ju robila pred 2 rokmi, pretože som chcela urobiť nejaký jablkový recept v období keď práve kvitli jablone. Sú to totiž jedny z najkrajší kvietkov široko ďaleko. Kvetný púčik je zvonku ružový, a zvnútra sa intenzívna ružová farba premieňa na bielu. Sú jednoducho nádherné, a ako to u mňa býva, napadlo mi k pár vetvičkám urobiť túto nepečenú jablkovú tortu.
Je veľmi jednoduchá na prípravu, nepečie sa, a zvládne ju naozaj každý. Stačí vám na ňu len pár surovín, ale platí, že čím menej surovín použijete, o kvalitnejšie by mali byť. Lebo chuť neoklamete. A tu nič neskryjete.
V bežných receptoch na túto tortu sa používajú len jablká, piškóty a zlatý klas alebo puding uvarený vo vode. Ja vám odporúčam, investovať do pravej vanilky, a puding uvariť v jablkovej šťave. Pretože torta bude chutiť len tak dobre, ako dobré suroviny na ňu použijete. Tak si poďme aj rozobrať.
Jablká – ja som použila odrodu Gala, mala som jabĺčka z Plantexu vo Veselom a torta z nich bola chuťovo super.
Citróny – použite tie v bio kvalite, predsalen čerstvo nastrúhaná kôra má výraznejšiu chuť ako tá sušená. Kôru pridajte k jablkám aj ku kyslej smotane. Citrónová šťava zvýrazní chuť jabĺk a bez nej by bola chuť jabĺk nevýrazná.
Vanilka – ja mám po ruke buď vanilkový prášok, vanilkovú pastu alebo pravú vanilku. Ak môžete vyhnite sa vanilínovému cukru a použite prírodnú vanilku.
Zlatý klas – použila som ten s pravou vanilkou, ale keď použiteje kvalitnú vanilku ako som písala vyššie, stačí ak použijete aj ten obyčajný.
Jablková šťava alebo džús– odporúčam použiť za studena lisovanú šťavu alebo džús z čerstvých jabĺk, nie džús z koncentrátu.
Piškóty – použila som aj cukráske aj tie klasické guľaté. Cukrárske som použila na ozdobu okrajov, čo sa mi neskôr odvďačilo v ľahšom krájaní jednotlivých porcií a pekných okrajoch torty. Vnútro som vyložila klasickými piškótami a pokojne ak chcete, v obchodoch som videla aj špaldové, alebo bez klasického cukru.
Kyslá smotana – mne sa osvedčila 15% smotana od Madety, dochutila som ju vanilkou a citrónovou kôrou a poveim vám, tento krok určite nevynechajte.
Inak pôvodne som si myslela, že torte urobím šľahačku, ale niečo mi hovorili aby som vyskúšala kyslú smotanu. Nie som jej veľký fanúšik, ale tu to bola úplna chuťová bomba. Akonáhle som ju zmiešala s vanilkou a citrónovou kôrou a ochutnala prvé sústo, povedala som si, že wow! Bola to úplná explózia chutí a vôbec nevadilo, že smotana nebola nijak dosladená, práve naopak. Tak ak nie ste fanúšikom tejto suroviny, v tomto recepte ju naozaj odporúčam vyskúšať. A možno zmeníte názor, ako ja.
Tak všetk podstatné už zaznelo, tak nižšie nájdete celý recept. A ak vám chutilo, bude, rada, ak mi napíšete, ako vám torta chutila. Či už tu v komentároch, alebo na mojom instagrame.
PrintNepečená jablková torta
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Jednoduchá ale veľmi chutná nepečená torta.
Suroviny
1,2 kg jabĺk
2 citróny v bio kvalite
2 balenie škoricového cukru (2 x 20g)
2 Pl vanilkovej pasty (príp. semiačka z 1/2 vanilkového struku)
500 ml jablkovej šťavy
2 balenia zlatého klasu
200g dlhých piškót
200g klasických piškót
200g kyslej smotany
Postup
Jablká dôkladne ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Dajte do väčšieho hrnca, pridajte kôru a šťavu z jedného citróna a 100 ml jablkovej šťavy. Premiešajte a varte na miernom plameni približne 10 minút, kým jablká nezmäknú.
Medzitým si pripravte piškóty. Vezmite cukrárske piškóty a odrežte im z jednej strany konce tak aby len mierne pretŕčali cez okraj formy. Vyložte nimi boky formy tak aby pocukrovaná strana piškót smerovala von. Na dno formy poukladajte klasické piškóty plochou stranou dole. Snažte sa nimi vyplniť čo najviac miesta.
Keď jablká povolia, pridajte k nim 1 PL vanilkovej pasty a dobre premiešajte.
V miske si zmiešajte zlatý klas so zvyškom jablkovej šťavy a dobre premiešajte. Prilejte k variacim sa jablkám, premiešajte a za stáleho miešania uvarte hustý puding. Teraz ho ochutnajte a prípadne pridajte ešte citrónovú šťavu alebo cukor podľa chuti. Toto je moment, kedy viete ovplyvniť výslednú chuť torty.
Ešte horúcim pudingom potom začnite skladať tortu.
Na pripravenú prvú vrstvu piškót dajte približne 1/3 jablkového pudingu, uhladte ju pomocou lyžice do hladka a naukladajte druhú vrstvu piškót. Opäť dajte 1/3 pudingu, uhlaďte, a dajte poslednú, tretiu vrstvu piškót. Tortu zakončite poslednou tretinou jablkového pudingu a povrch uhlaďte.
Takto pripravenú tortu nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a až potom dajte do chladničky úplne ztuhnúť. Nechajte odležať niekoľko hodín aby piškóty stihli nasiaknuť chuť jabĺk.
Pred podávaním zmiešajte kyslú smotanu s vanilkovou pastou a kôrou z druhého citróna. Premiešajte a podávajte s kúskom jablkovej torty.
Poznámky
Recept je na tortu s priemerom cca 22 cm. A odporúčam použiť otvárateľnú tortovú formu, z ktorej sa bude torta veľmi ľahko vyberať.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 15
- Kategória: Torty
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: slovenská
Čo si myslíte