Tento recept je vyslovene ešte horúci. Píšem ho zatiaľ čo z tých buciet odjedám a hoci som nebola na 100 % presvedčená o ich estetike, nemožem sa s vami o ne nepodeliť. Prečo? Lebo vždy keď si zakusnem, mám potrebu si nahlas povzdychnúť, aké sú dobré. Sama som prekvapená, že to píšem:) Buchty som robila už niekoľko krát, ale tieto sú top.
Buchiet sú plné internety ale ja som chcela vyskúšať recept bez vajec. Jednak už dochádzajú zásoby a dočítala som sa, že cesto bez vajíčok je krásne jemné a vláčne aj niekoľko dní. Ja musím len potvrdiť, že buchty boli na druhý deň ľahké ako pierko a neuveriteľne mäkké. Okrem toho nejde do receptu maslo ale olej. Takže všetko suroviny, ktoré máte určite doma. Zároveň je to ideálny recept pre „rozdelené“ domácnosti ako sme my. Niekoľko buchiet som si pre seba naplnila tvarohovou plnkou, zvyšné boli s džemom pre Romana. Tvaroh v koláčoch milujem, a keďže jeden potreboval akútne spotrebovať, mohla som ho použiť.
Často keď hovorím, že to a tamto nemôžem variť lebo je tam maslo, smotana a tak (hoci mám požehnanie od Romana tieto recepty robiť), vždy poviem, že síce áno, môžem si sama navariť a napiecť (čo aj občas robím, ako naposledy tie slonie slzy), ale predsa len, keď vám niekto to jedlo pochváli je to na nezaplatenie. Plus predstavte si, že si varíte večeru a zvyšku rodiny nenavaríte, alebo naopak namiesto jdeného jedla musíte urobiť dve. No nie vždy sa mi chce:) Takže radšej hľadám kompromisy. Ale poveim vám jedno, tieto buchty nie sú žiadny kompromis, a už dávno som pri bezlaktózovom a bezvaječnom recepte nebola taká nadšená.
A poďme teda na ten recept. Na veľký plech buchiet (mne vyšlo 24 kúskov) budete potrebovať:
750 g hladkej múky
375 ml rastlinného mlieka (ale pokojne použite aj klasické kravské – len ho bude treba možno trošičku menej)
80 g kryštálového cukru
7 g sušeného droždia
175 ml repkového oleja
1 PL rumu
ako náplň môžete použiť lekvár, prípadne džem, alebo ak máte tvaroh, tak aj tvarohovú plnku. Na tú budete potrebovať:
250 g tučného hrudkovitého tvarohu
2 PL kryštálového cukru
kôru z 1 bio citróna
šťavu z 1/2 citróna
1 vajíčko
za hrsť hrozienok namočených v rume
Na vymazanie budete ešte potrebovať tuk a múku, a ideálne je potrieť ešte horúce buchty trochou rozpusteného masla s rumom. Ja som použila vegánske maslo (so zatvorenými očami lebo ho moc nemusím) ale vo výsledku nebolo cítiť, takže za mňa ok.
A sušené droždie používam preto, že ho mám vždy po ruke. To čerstvé treba mať naozaj čerstvé a tým, že sme na dedine bez obchodu, zvykla som si mať poruke sušenú verziu. Ak používate čerstvé, myslím, že ekvivalent je 30 g.
Postup:
- Do 100 ml teplého (nie horúceho) mlieka pridajte droždie a 1 PL cukru. Nechajte vzísť kvások. Trvá to tak 10 minút resp. pokiaľ sa neobjavia bublinky.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku s kváskom, pridajte zvyšné mlieko, cukor, rum a začnite miesiť cesto. Ja používam robot s nádstavcom hák a miesim na prvom stupni. Počas miesenia prilievajte postupne olej. Vždy chvíľu počkajte kým sa zapracuje do cesta.
- Cesto nechajte miesiť približne 10 minút, kým nie je krásne hladké a pružné.
- Vypracované ceste nechajte v miske kysnúť približne hodinu na teplom mieste. Nezabudnite ho prikryť. Ja som nechala cesto na parapete nad radiátorom a cesto do hodinky zvojnásobilo objem.
- Vykysnuté cesto vyberte na dosku, jemne rozváľkajte a keďže je ho dosť, rozdeľte ho na dve časti. Jednu časť cesta opäť prikryte, aby neokrialo a to druhé vyváľkajte do tvaru obdĺžnika na hrúbku približne 0,7 cm. Rozkrájajte na cca rovnomerné kúsky a každý kúsok naplňte lyžicou náplne. Používajte hustejšie džemy či lekvár. Napríklad môj višňový bol tekutejší s kúskami višní, tak som ho pred použitím precedila cez sitko. Šťavu použijem ako omáčku na lievance a tú tuhú časť som dala do buchiet. Na tvarohovú plnku som len zmiešala všetky suroviny a zmesou plnila buchty. Rovnako spracujte aj druhú časť cesta.
- Každý kúsok len dobre utesnite a ukladajte hladkou stranou hore na plech. Ja som striedavo ukladala buchty plnené tvarohom a buchty plnené džemom.
- Buchty nechajte ešte 20 minút podkysnúť pod útierkou a medzitým si rozohrejte rúru na 185 stupňov.
- Pečte ich približne 25 minút a ešte teplé ich jemne potrite roztopeným maslom s lyžičkou rumu. A nechajte úplne vychladnúť.
- Nakoniec ich posypte práškovým cukrom a konečne sa do nich pustite:)
Ak chcete môžete si jednotlivé buchtičky odvážiť aby ste ich mali na vlas rovnaké. Ja som to neurobila, išla som dosť free style, a podarili sa aj tak. Tak to nechám na vás:) A ešte som chcela, že buchty nie sú vôbec mastné akoby sa mohlo zdať, keďže som použila olej, tak sa toho nebojte.
Dobrú chuť a keď si ich upečiete dajte mi vedieť, či chutili rovnako ako u nás:)
Monika
zuzana
13 apríla, 2020vdaka za recept, dnes som ich upiekla. VYBORNE BOLI naozaj
LaPetit
17 apríla, 2020Som rada, že chutili!
Sylvia
17 apríla, 2020Prosím Vás, keď mám klasické čerstvé droždie a nie sušené, aké množstvo môžem použiť?
Sylvia
17 apríla, 2020Aaaa už som našla :D
Zuzana
18 apríla, 2020Vyborny recept! Najlepsie buchty, ake som kedy jedla.. :)
A ta vona masla s rumom je top!
LaPetit
18 apríla, 2020jej to som rada!
Iva
18 apríla, 2020zajtra sa na ne chystám :) neskúšali ste klasické droždie zamraziť? Ja pečiem väčšinou z takého a vždy funguje
LaPetit
19 apríla, 2020fakt to funguje? ja som práve počula, že veľmi ani nie… preto som to ešte neskúšala…
Iva
19 apríla, 2020Fakt, ešte sa mi nestalo že by nevykyslo. Normálne ho dám také zmrznuté do teplého mlieka. Ak budete mať niekedy nadbytok čerstvého droždia tak vyskúšajte :)
LaPetit
20 apríla, 2020super, tak to vyskúšam! ďakujem za tip!
Vevus
27 apríla, 2020chcela by som ich vyskusat zajtra, ale co myslis moze byt aj oliv. olej namiesto repkoveho nemam ho dost.
LaPetit
5 mája, 2020Ahoj, fungovať to bude, ale môže tam byť cítiť chuť olivového oleja, kotrý je výraznejší:)
Silvia
2 mája, 2020Sú výborné, akurát som ich ochutnala :) robila som kysnuté cesto prvýkrát a nečakala som, že to bude taký úspech. Ukladám do svojich receptov, rozhodne sme ich nerobili naposledy, manžel sa oblizoval :) vďaka za výborný recept!
LaPetit
5 mája, 2020Som rada, že chutilo.
Marianna
6 mája, 2020Buchticky boli vyborne, rozplyvajuce sa
LaPetit
10 mája, 2020Jej to som rada, že chutili!
g
18 júna, 2020Nechcem spochybňovať tento recept, pretože na stránkach lapetit sú topkové recepty, ktoré mi nielen chutia, ale ktoré ma aj nadchnú a stávajú sa u nás doma stálice. Len v ceste mi chýba soľ. Osobne, ja kysnuté cesto na koláče solím dosť, píšem dosť, lebo v receptoch sa vždy píše štipka soli a to sa mi zdá málo. Ale predpokladám, že keď všetkým chutilo, tak asi je to OK. Ale mne kysnuté cesto na koláč bez soli pripadá mdlé. Naozaj nejde do cesta soľ?