Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Tartaletky s pistáciovou ganážou a malinami


  • Autor: LaPetit
  • Počet porcií: 8 1x

Description

Mini koláčiky plnené malinovým pyré a tou najlepšou pistáciovou ganážou


Suroviny

Množstvo

Cesto pâte sablée

230g hladkej múky

30 g mandlovej múky (môžete nahradiť 30g hladkej múky)

90g práškového cukru

štipka soli

110g studeného masla

50g vajec (cca 1 vajíčko veľkosti M)

Malinové pyré

200 g mrazených malín

80g kryštálového cukru

2 plátky želatíny

Pistáciová ganáž

250g bielej čokolády

200 ml smotany na šľahanie (ideálne aspoň 36%)

125g 100% pistáciového masla

dve štipky soli

Dozdobenie

250g čerstvých malín + práškový cukor


Postup

Tartaletky

Vo veľkej miske zmiešajte všetky sypké suroviny. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a ručne spracujte akoby na mrveničku. Pridajte rozmiešané vajíčko a v miske všetko zamiešajte. Cesto bude zatiaľ veľmi sypké. Vysypte ho na pracovnú dosku a ručne spracujte do hladkého a kompaktného cesta. Pôjde to celkom ľahko a rýchlo. Akonáhle sa cesto spojí, už ho viac nemieste, len ho vytvaruhte do plochého disku. Upracte si pracovnú plochu a cesto zabaľte do potravinovej fólie. odložte ho do chladničky aspoň na 2 hodiny. 

Po dvoch hodinách si pripravte pracovnú plochu. Cesto bude potrebné vyváľkať na papieri na pečení prípadne medzi silikónovými podložkami. Aby sa vám cesto dobre váľkalo, potrite pracovnú plochu pod papierom na pečenie trochou masla. Papier sa pri váľkaní nebude pohybovať (alebo aspoň nie tak veľa). Cesto teda položte na pripevnený papier na pečenie, zvrchu ho zakryte ďalším papierom na pečenie a vyváľkajte na priblžne 35cm x 40 cm resp. na veľkosť štandardného plechu na pečenie, ktorý sa vám vojde do chladničky a hrúbku cca 0,3 – 0,4 mm. Táto hrúbka mi prišla akurát na manipuláciu a aj výsledné tartaletky sú ani hrubé ani tenučké. Také akurát.

Pri váľkaní cesta, ak mi ušlo do jednej strany, a teda nebolo v tvare perfektného obdĺžnika, jednoducho som pretŕčajúci kus odrezala a “prilepila” kde bolo treba. Len ho treba dobre preváľkať aby nebol vidieť žiadny spoj. Takto pripravené a vyváľkané cesto dajte opäť do chladničky aspoň na 2 hodiny vychladiť. 

Cesto potom vyberte z chladničky a odbalte vrchný papier. Postupne na cesto poukladajte ráfiky a dobre zatlačte. Ráfiky ukladajte tak aby vám vyšli aj dlhé prúžky na boky tartaletiek. Ráfiky aj s cestom podoberte napríklad menšou cukrárskou špachtlou a položte na plech so silikónovou podložkou/papierom na pečenie, v ktorom budete tartaletky piecť. 

Keď budete mať na podložke prenesené všetky spodky tartaletiek, pustite sa do prúžkov resp. bokov. Ideálne je použiť pravítko a vyrezať cca 26 cm dlhé prúžky hrubé cca 2 cm. Radšej ich urobte dlhšie akoby vám kúsok chýbal. Pretŕčajúci kúsok odrežete ľahšie ako naopak. Každý prúžok opäť podoberte špachtlou a opatrne vložte do bokov formy tak aby sa dotýkali spodnej strany. Zľahka môžete boky akoby potlačiť smerom dole. Inak som boky nijak špeciálne “nelepila” k  spodkom. Dobre sa vám to bude robiť ak nebudete mať dlhé nechty. Tak isto, ak sa prúžok rozpadá, krúti, cesto je príliš teplé a musíte ho dať do chladničky. Ak by sa lámalo, tak je naopak studené a musíte chvíľu počkať. Pri prvej tartaletke bolo všetko ok, ale pri piatej som už cítila, že cesto začína byť príliš teplé. 

Zvyšok cesta rýchlo spracujte a opäť vyváľkajte tak aby vám vyšli posledné 3 prúžky a 3 spodky a odložte ho do chladničky. 

Po dvoch hodinách si vyhrejte rúru na 160 stupňov horkovzduch. Tartaletky vyberte z chladničky a zrežte prípadne pretŕčajúce okraje. Hneď vložte do rúry. Cesto musí byť ešte studené a pečte ich cca 17 -18 minút. Potom tartaletky vyberte, opatrne odstráňte ráfiky a vráťte ešte na 3-5 minút do rúry. Časy uvádzam orientačné, lebo každá rúra pečie inak. V mojej to trvalo presne 17 + 3 aby boli krásne zlatohnedé.

Takto upečené tartaletky nechajte úplne vychladnúť. A môžete sa pustiť do zvyšných 3 tartaletiek. Len pozor aj ráfiky musia vychladnúť. Praktickejšie by asi bolo mať tých rárikov 8, aby sa dali tartaletky upiecť naraz, že?

Malinové pyré

Mrazené maliny + 1 PL a vody dajte variť do menšieho hrnca. Keď budú maliny rozmrazené a rozvarené, prepasírujte ich cez sitko aby ste sa zbavili zrniečok. Mne z 200g mrazených malín vyšlo cca 120g čistého malinového pyré. K pyré pridajte cukor a nechajte prevrieť, kým sa cukor neroztopí. Medzitým dajte napučať želatínu podľa návodu.

Keď je malinové pyré uvarené a mierne zhustlo, vypnite sporák a pridajte vyžmýkanú želatínu. Dobre premiešajte aby sa želatína rozpustila a pyré dajte do cukrárskeho vrecka. Nechajte mierne vychladnúť aby ste pyré udržali v rukách a naplňte dno tartaletiek tenkou vrstvou pyré. Ak vám trochu pyré zostane, použijete ho na ozdobu tartaletiek. 

Takto pripravené tartaletky nechajte úplne vychladnúť, pyré musí byť na dotyk tuhé. Môžete si pomôcť aj chladničkou.

Pistáciová ganáž

Až keď budú tartaletky s malinovým pyré zatuhnuté pustite sa do ganáže. Tartaletky budete plniť teplou ganážou tak nech ich máte ready a nemusíte ganáž prihrievať. Teplá sa totiž krásne leje ale po stuhnutí to už nejde:)

Smotanu zohrejte tesne pod bod varu a zalejte ňou čokoládu, prípadne roztopte čokoládu so smotanou v mikrovlnke. Základ ganáže dobre premiešajte aby sa čokoláda úplne roztopila. Potom pridajte pistáciové maslo a soľ a dobre premiešajte. 

Takto pripravenú ganáž opatrne nalejte až po okraj tartaletiek a nechajte ju úplne ztuhnúť a tartaletky dať do chladničky.

Dokončenie

Na dozdobenie tartaletiek môžete použiť čerstvé maliny a ak vám zostalo z malinového pyré, naplňte maliny a tie poukladajte na tartaletky. Tak ako ja alebo ako sa vám bude páčiť. 

Poznámky

Postup som popísala veľmi podrobne ale musím uznať, že je to jednoduchšie ako som čakala, tak sa nenechajte odradiť:)

Ak máte priestor, 2 hodinové prestoje s cestom v chladničke môžete skrátiť na 15 minút v mrazničke. Ja však v mrazničke nemám toľko miesta a tak mi bolo praktickejšie postup rozkrokovať.

  • Kategória: zákusky
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Francúzska