Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Thajské mäsové guličky s jazmínovou ryžou


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4 1x

Description

Jednoduché a chutné jedlo s thajskými chuťami


Suroviny

Množstvo

250g jazmínovej ryže SOS

500ml vody

2 PL repkového oleja

1/2 stredne veľkej cibule

1 červená čili paprička (vyberajte podľa toho ako pálivé máte radi curry)

2 strúčiky cesnaku

1 PL nastrúhaného zázvoru

23 PL červenej curry pasty

400 ml kokosového mlieka

500g mletého kuracieho alebo morčacieho mäsa

100g panko strúhanky

2 PL rybacej omáčky

6 lístkov thajskej bazalky (môžete vynechať)

2 limetky na podávanie

a na ozdobu jarná cibuľka, plátky čili a koriander alebo thajská bazalka


Postup

Začnite s prípravou ryže. Jazmínovú ryžu premyte vodou, dajte do hrnca a zalejte vodou. Pomer je 1:2. Priveďte prudko k varu, stíšte plameň, prikryte pokrievkou a varte približne 12 minút. Potom nechajte ryžu ešte ďalších 10 minút odpočívať.

Cibuľu, cesnak, aj čili nakrájajte na drobno. V panvici rozohrejte 1 PL oleja, pridajte najprv cibuľu a chvíľu restujte. Pridajte aj čili a cesnak, a opekajte do sklovita. Polovicu tohto základu dajte bokom. Do zvyšku pridajte curry pastu a jemne ju orestujte, kým sa rozvinú vône. Potom pridajte kokosové mlieko, dobre premiešajte, nechajte prevrieť a omáčka je hotová. Nemusíte, ale môžete ju ešte rozmixovať ak chcete úplne hladkú konzistenciu.

V mise zmiešajte mleté mäso s pripraveným základom, pridajte strúhanku, rybaciu omáčku a na drobno nakrájanú thajskú bazalku. Vytvarujte menšie guľky a opečte ich na 1 Pl oleja. Použite panvicu, ktorá môže ísť do rúry. Opečené mäsové guľky potom dajte „dorobiť“ do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 5-7 minút. 

Uvarenú ryžu dochuťte šťavou z 1 limetky, dajte do misky, pridajte mäsové guľky a nakoniec zalejte červenou curry omáčkou. Jedlo dozdobte čerstvým čili, bazalkou, jarnou cibuľkou a podávajte s kúskom limetky. 

Poznámky

Z tohto množstva surovín mi vyšlo cca 16 guličiek.

  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 15
  • Kategória: Hlavné jedlá
  • Spôsob prípravy : varenie
  • Druh kuchyne: Thajská