Čučoriedky sú práve v sezóne a či sa vám ich podarilo vypestovať alebo ste si ich kúpili v obchode, na koláč sú úplne ideálne. Na tento koláč mám až nostalgické spomienky, bol totiž posledný, ktorý som upiekla v starej kuchyni. V auguste som sa stihla presťahovať a čaká ma veľká výzva – nová kuchyňa. Na čo sa veľmi teším, ale zároveň mám z toho riadny stres:) Už len vybrať sporák je u mňa neverending story tak uvidíme ako to nakoniec dopadne. Užite si teda posledný koláč letnej sezóny a hlavne mi držte palce, nech mám šikovnú ruku a kuchyňa sa podarí.
[left]Na cesto potrebujeme:
400 g hladkej múky
200 g masla
80 ml vody
štipka soli
2 PL trstinového cukru[/left]
[right]Na plnku potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
250 ml šľahačky
30 g čerstvej bazalky
6 PL trstinového cukru
1 vajce
čučoriedky
práškový cukor na posypanie[/right]
Múku rozmixujeme so studeným maslom do konzistencie strúhanky. Dáme do misky a po troche prilievame vodu. Pridáme štipku soli, cukor a na doske vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme aspoň 1 hodinu v chladničke.
Na krém zmiešame tvaroh, cukor, šľahačku a vajce. Bazalku rozmixujeme s 2 lyžicami vody a prepasírujeme cez jemné sitko, aby bola pasta čo najjemnejšia. Asi 2 ČL pasty primiešame do krému, tak aby bol akurát jemne zelený ale nie príliš bylinkový:) Jednoducho ochutnajte, či vám krém chutí a keď tak pridajte bazalku alebo cukor .
Vychladnuté cesto rozváľkame na rozmer plechu, popicháme vidličkou a dáme piecť na 180 stupňov približne 15 minút. Do predpečeného cesta vylejeme krém a pečieme ďalších 20-30 minút do zlatova.
Po vychladnutí koláč ozdobíme čerstvými čučoriedkami a posypeme cukrom.
Čo si myslíte