Táto torta je taký malý splnený sen:) Torty na narodeniny u nás nie sú veľmi zvykom. Prvú som upiekla na svoje 30 narodeniny, raz som upiekla punčovú Romanovi, a teraz o tri roky neskôr, prišla na rad táto palacinková torta. Keď som rozmýšľala, čo by mi naozaj urobilo radosť, spomenula som si, že zo všetkého najradšej mám palacinky. Fakt. Také svetlé, tenké palacinky, plnené džemom alebo tvarohom. To je moje. A tak mi napadlo spojiť palacinky do slávnostnejšej formy, použiť k tomu mascarpone a maliny a verím, že aspoň z fotiek si budete vedieť predstaviť, že táto torta bola naozajt top.
Tortu, resp. palacinky som pripravovala večer, a strávila som ich pečením takú dobrú hodinku. S jednou palacinkovou panvicou to nešlo rýchlejšie, ale asoň som mohla jednu palacinku ochutnať, vymiešať krém a pohrať sa s ombré efektom. Trochu som tŕpla aby nebola torta príliš krikľavá, ale vyšla presne tak ako som si ju predstavovala.
A čo budete na takúto parádnu tortu potrebovať?
[left]Na cca 20 – 25 palaciniek si pripravte:500 g hladkej múky
850 ml sójového mlieka
2 vajcia + 2 žĺtka
2 PL oleja + na vysmážanie
štipku soli
1/2 ČL prášku do pečiva[/left] [right]Na krém budete potrebovať:
750 g mascarpone
125 g práškového cukru
šťavu a kôru z 2 citrónov
pár lyžíc malinového pyré – prípadne malinový džem
maliny a práškový cukor na dekoráciu[/right]
Malinové pyré si pripravíte rozvarením 125 g malín s trochou vody. Zmes prepasírujete cez sitko, aby ste sa zbavili zrniečok a získali len hustú dreň. Ak sa vám to nechce robiť, pokojne použite džem.
Pripraviť palacinky nie je žiadna veda, dôležité však je nechať cesto aspoň 30 minút odležať. Cesto bude jednoducho lepšie. Potom už len stačí dávka trpezlivosti a pevná ruka. Chcete totiž plus mínus rovnako veľké a tenké palacinky.
Postup:
- Vo väčšej miske zmiešajte suché suroviny a postupne pridávajte mlieko.
- Do cesta nakoniec pridajte vajcia + žĺtka, olej a dobre premiešajte, tak aby cesto nemalo žiadne hrudky.
- Odležané cesto postupne vysmažte do palaciniek. Ideálne by vám malo výsjť niečo medzi 20 – 25 palacinkami. Záleží od veľkosti vašej panvice.
- Na krém zmiešajte mascarpone s cukrom, a citrónovou kôrou a šťavou.
- Krém rovnomerne rozdeľte do troch misiek, a do prvej pridajte 3 lyžice pyré, do druhej len dve a do poslednej len jednu, a dobre premiešajte. Vzniknú tri farebne podobné krémy, pomocou ktorých dosiahnete ombré efekt, keď tortu nakrájate.
- Vyberte tie najkrajšie palacinky a postupne začnite stavať tortu. Na palacinku natrite rovnomerne tenkú vrstu najtmavšieho krému a pokračujte tak s ďalšími šiestimi, siedmimi vrstavami (podľa toho koľko máte celkovo palaciniek) až kým nepostavíte celú tortu. Čím uhľadnejšie krém natriete, tým bude torta po prekrojení krajšia.
- Takto pripravenú tortu dajte na pár hodín do chladničky, prípadne aj cez noc. Na druhý deň tortu len ozdobte ovocím, poprášte cukrom a servírujte.
Torta na krásne krájala a tým, že cez noc postála v chladničke, palacinky boli krásne vláčne. Torta vydržala čerstvá niekoľko dní, čo bolo super, mohla som si tak doprieť viac kúskov :D
Na tortu určite odporúčam použiť krém viac ako len džem. Je na vás či dáte prednosť tvarohu, cream cheesu alebo použijete mascarpone. Chutiť bude rovnako dobre. A ozdobám sa tiež nekladú medze. Ja som kvetinková, a čerstvé kvety milujem, takže u mňa je to jasné. A iskerníky sú moje top. Mám ich od kvety.sk ak by ste sa pýtali.
Tak dobrú chuť a ak náhodou tortu upečiete, použite #spolupristole. Veľmi rada sa pozriem aj na vaše výtvory.
Monika
Čo si myslíte