Recepty na pečené kura nie sú žiadna veda, ale neviem či ste už jedli karfiolovú ryžu. My doma karfiol zbožňujeme a keď som zbadala v obchode zelené romanesco, vedela som, že je ho škoda spiecť do hneda. Tak som radšej siahla po staršom recepte, ktorý mám aj v knihe.
Veľmi sa teším, že v obchodoch to už poslednú dobu hýri zaujímavými surovinami, a tak stačí naozaj zbehnúť už len do obyčajného supermarketu. Tak aj tento zelený karfiol už nie je žiadne fíha, a dnes som ho videla aj Tescu v Piešťanoch:) Prezradím vám jeden môj trik. Vždy sa zastavím v obchode aj pri veciach s končiacou zárukou. Dnes som si tak odniesla šalát, ktorému vôbec nič nie je, naša Vlnka vyfasolava žlté kuriatko a často si beriem domov aj bylinky, kvety či steaky. S mäsom to už dávno nie je také zlé, a úprimne, ani mne sa nechce nechávať za teľacie mäso či 2 steaky 20 €.
Tak som nedávno zbadala v Kauflande aj tieto jarné kuriatka. Ok, sú z Francúzska, stoja trochu viac. Ale úprimne, to mäso bolo ďaleko lepšie ako všetky zlaté kurčatá naokolí. A často ich vídam aj v tej akcii, takže ak máte chuť vyskúšajte ho niekedy.
Každé kuriatko má cca pol kila a pre nás dvoch boli tie dve kurence dosť. Nie že by sme ich nezjedli, ale bolo to na dva krát. Takže recept uvádzam na 4 porcie. Kura sa zvykne piecť ďaleko cez hodinu, a aby som všetko tak trochu zrýchlila, kuriatka som piekla na motýlika. Tak mu stačilo cca 25 minút, a nedeľný obed bol do hodinky aj riadmi na stole.
A čo budete potrebovať?
2 jarné kuriatka
1/2 väčšieho karfiolu romanesco
250 ml vývaru
1 citrón
1 pomaranč
4 strúčiky cesnaku
čerstvý tymian
soľ
čierne korenie
2-3 PL olivového oleja
Postup:
- Kura osušte papierovou útierkou a pomocou nožníc na hydinu odstrihnite chrbovú kosť. Kura potom otočte a mierne tlakom ruky stlačte. Vznikne tak motílik. Kura potom jemne potrite olejom, a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Pomaranče a citróny ošúpte, biele časti odkrojte a ovocie nakrájajte na kolieska.
- Na plech dajte na plátky nakrájané pomaranče a citrón, strúčiky cesnaku a položte kura kožou smerom hore. Všetko ešte jemne pokvapkajte olejom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 20 – 25 minút.
- Medzitým, ako sa pečie kura si pripravte karfiolovú ryžu. Karfiol nakrájajte na menšie časti a pomocou mixéra (ideálne food processor) nasekajte karfiol na malé kúsky. Sekajte do vtedy, kým konzistenciou nebude pripomínať ryžu. Ak nemáte takýto mixér, môžete karfiol nastúhať na hrubom strúhadle.
- Na panvici rozohrejte 1 PL olivového oleja, pridajte karfiol a za neustáleho miešania chvíľu restujte. Ryžu podlejte vývarom a nechajte úplne odpariť. Na záver ryžu ochuťte soľou a korením. Celkovo ryžu nevarte dlho, stačí pár minút, tak aby nezhnedla a zostala chrumkavá.
- Upečené kuriatko podávajte na karfiolovej ryži, s pečenými citrusmi a cesnakom.
Týmto spôsobom si môžete upiecť aj klasické veľké kura, len musíte počítať s trochou dlhším časom pečenia. Stále sa to však bude rýchlejšie ako keby ste piekli kura v celku. Ideálne je aby malo kura vnútornú teplotu 75 stupňov, a keď radi pečiete mäso a chcete mať istotu, stačí vám jednoduchý vpichový teplomer napríklad z Ikea. Nie je to žiadna veľká investícia, a ak dodržíte overené teploty, mäso bude vždy upečené, šťavnaté a zbytočne ho nevysušíte.
A spoločnosť pri tomto obede nám robili nádherné kvietky od kvety.sk. Tak dobrú chuť, a ak si kuriatko, či ryžu uvaríte, dajte mi vedieť cez hashtag #spolupristole. Alebo mi dajte páčik pod tento článok:)
Dobrú chuť,
Monika
Čo si myslíte