Leto sa rozbehlo a ja som viac než rada, že stíham zmrzlinovú sezónu. Už niekoľko rokov mám doma zmrzlinovač a hoci zaberá veľa miesta, som rada, že ho mám. Môžem tak vymýšľať zmrzky jedna radosť:) A keďže tu je malinová sezóna, nesmel chýbať ani pravý malinový sorbet. Je to totiž asi moja najobľúbenejšia príchuť. Hoci to hovorím asi o každom ovocí:) Sorbet je navyše jednoduchý na prípravu, a môže ho aj môj laktózovo intolerantný muž. Ó a je aj vegan.
Sorbet dostať aj v obchodoch, ale prečítali ste si niekedy zloženie? Ja áno, a radšej si urobím ten domáci. Sorbet môžete urobiť z čerstvých aj mrazených malín, záleží čo máte doma. Ako sa dostať k väčšiemu množstvo domácich malín som písala v predchádzajúcom článku, tak sa tam môžete inšpirovať. A recept je tak univerzálny, že sorbet podľa neho urobíte aj z iného ovocia. Vždy stačí ak z ovocia urobíte pyré a dodržíte zvyšok receptu.
Na cca 1,2 L sorbetu budete potrebovať:
500 ml malinového pyré (cca 560 g malín)
500 ml vody
2 ČL pektínu
200 g cukru
Malinové pyré urobíte buď tak, že maliny odšťavíte v dobrom odšťavovači, alebo môžete maliny rozmačkať a prepasírovať cez sitko. Prípadne môžete použiť ovocné pyré z obchodu. Napríklad v Metre predávajú ovocné pyré od výmyslu sveta (a s dobrým zložením). Ak používate mrazené ovocie, najprv ho nechajte rozmrznúť:)
Pektín pouťívam preto, že sorbet torchu zastabilizuje a zabráni tvorbe kryštálov. Sorbet tak bude krémovejší:) Hoci to tak na foto nevyzerá, keď sa začal trochu topiť bol krásne krémový.
[left][/left] [right][/right]Postup:
- Vodu dajte do hrnca, pridajte pektín a za stáleho miešania nechajte na miernom ohni úplne roztopiť.
- V miske zmiešajte pyré s cukrom a dobre premiešajte.
- K malinovému pyré pridajte vodu s pektínom. Pre istotu môžete vodu precediť, aby sa do sorbetu nedostali žiadne hrudky.
- Celú zmes dobre premiešajte a dajte do chladničky úplne vychladiť.
- Potom zmes prelejte do zmrzlinovača a postupujte podľa návodu.
- Sorbet potom dajte do mrazuvzdornej nádoby a nechajte cez noc v mrazničke.
Ak nemáte zmrzlinovač, je to trochu pracnejšie. Musíte vychladnutú zmes v mrazáku každých 30 minút premiešavať. Dá sa to, ale obávam sa, že nebude až tak krémový ako by bol zo zmrzlinovača. Na chuti to však určite nič nemení:)
Ja som nastavila zmrzlinovač na 60 minút, a sorbet bol hotový. Trochu som ochutnala, ale ešte musela putovať do mrazničky aby sa poriadne zamrazil. Chcelo to trochu trpezlivosti, ale verte mi v tomto prípade sa to viac ako oplatí! Tá chuť! Neviem, či som niekedy jedla intenzívnjší sorbet, a tá mierne kyslastá chuť malín. No čo vám poviem, robila som ho z dvojitej dávky a prvá už padla za obeť:)
A pektín som použila citrusový, mám ho z obchodu Kitchenette. Inak ho dostanete kúpiť napr. od Dr. Oetkera v bežných supermarketoch alebo aj v bio obchodoch:)
Tak dobrú chuť!
Čo si myslíte