Keď som pripravovala novú verziu blogu (ktorú práve vidíte), tak som prešla každý jeden recept a systematicky som ich priraďovala do jednotlivých kategórií. A popri tom mi došlo, že mi na blogu chýbajú základné recepty. Mne sa zdali ako samozrejmosť, ale chcem aby bol môj blog miesto, kde si nájde svoje obľúbené recepty každý. Hoci aj úplný začiatočník. A tak mi napadlo, že v tomto roku sa chcem venovať aj tým najobyčajnejším receptom.
Tak začínam rovno prvým. Palacinkami. Tie ja milujem a často, keď sa ma niekto opýta na obľúbené jedlo, poviem, že sú to práve skromné palacinky. Milujem ich, a väčšinou ich robím od oka. Ale už dávnejšie som si spísala presný recept, o ktorý by som sa s vami rada podelila.
Môj recept je z plnotučného mlieka, trochy masla a s perlivovu vodou. Práve tá perlivá voda dodáva palacinkám na jemnosti. Na palacinkách nie je nič zložité. Stačí len zmiešať suroviny, tak aby bolo cesto hladké a bez hrudiek, ale najdôležitejšie je ho nechať chvíľu postáť. Vtedy začne pracovať v ceste lepok a palacinky sa na panvici netrhajú, a ľahko sa obracajú. Ak vám niekedy palacinky nešli obrátiť alebo sa priveľmi trhali, možno to bolo práve tým. Tak to niekedy vyskúšajte.
Inak palacinky opekám na palacinkovej panvici (tá s nízkym okrajom) ale v podstate to ide na akejkoľvek panvici. Stačí ju len dobre rozohriať, dať trochu oleja a opatrne ho rozotrieť. Potom je už na vás, či budete používať trochu oleja na každú palacinku, alebo ich budete opekať na sucho. Ja osobne preferujem keď majú palacinku trochu chrumkavé okraje, takže olej pravidelne pridávam.
Tak isto, ak chcete palacinky čo najtenšie, musíte mať dostatočne riedke cesto. Keď cesto po odležaní zamiešate a budete mať pocit, že je príliš husté, pridajte ešte trochu mlieka.
Pri palacinkách treba byť trpezlivý a ak máte doma veľa hladošov, pokojne vytiahnite panvice dve a smažte zároveň na oboch. Pôjdete to omnoho rýchlejšie.
A nakoniec, ikeď mám rada chrumkavé okraje, zároveň mám rada, keď sú palacinky krásne mäkké. Takže ako ich postupne smažím, dávam ich na veľký tanier a prikrývam druhým tanierom. Pod vplyvom vlastného tepla krásne zmäknú a sú poddajné.
Osobne mám najradšej palacinky s džemom, najmä tým marhuľovým ale nepohrdnem ani tvarohovými. Aké sú te vaše najobľúbenejšie?
Tak dúfam, že sa vám môj recept bude páčiť a tiež si ho radi vyskúšate.
PrintPalacinky
- Čas prípravy: 55 minút
- Počet porcií: 4–6 1x
Description
Základný recept na vynikajúce jemné palacinky
Suroviny
300 g hladkej múky
300 ml plnotučného mlieka
250 ml perlivej vody
50 g rozpusteného nie horúceho masla
3 vajcia
2 PL cukru
štipku soli
olej na vysmážanie (ideálne repkový) alebo ghee
Postup
Múku, cukor a soľ dajte do väčšej misy a zmiešajte.
V mlieku rozmiešajte vajíčka, pridajte rozpustené maslo aj perlivú vodu.
Ak miešate cesto ručne tak postupne za stáleho miešania prilievajte tekutinu do suchých surovín. Predídete tak vzniku hrudiek. Ak používate mixér či šľahač, stačí ak všetky suroviny zmiešate na hladké cesto.
Cesto nechajte odpočinúť aspoň 30 minút pri izbovej teplote.
Panvicu rozpálte, pridajte trochu oleja a pomocou papierovej útierky ho rovnomerne rozotrite po panvici. Potom na panvicu vylejte pomocou naberačky trochu cesta a krúživými pohybmi rozlejte po celej panvici.
Palacinku opekajte na miernom ohni do zlatista. Potom ju pomocou naberačky obrátte a opekajte aj z druhej strany.
Takto postupujte kým neminiete celé cesto. Občas panvicu potrite trochou oleja.
- Čas prípravy: 35
- Čas varenia: 20
- Kategória: Sladké jedlá
- Druh kuchyne: Tradičná
Maria Badlikova
24 februára, 2023Vynikajuce!
★★★★★
Aďa
13 marca, 2024Uz som robila palacinky podla tohto receptu, boli vyborne. Aj na druhy den. Chystam sa spravit ich na ranajky. Dakujem za recept, konecne sa mi podarili ❤️
★★★★★
Katarína
27 apríla, 2023Super!!! Naozaj vyborny recept!
★★★★★
Martina
29 augusta, 2023Fantastické palacinky milujeme ich na raňajky
★★★★★
Aďa
13 marca, 2024Uz som robila palacinky podla tohto receptu, boli vyborne. Aj na druhy den. Chystam sa spravit ich na ranajky. Dakujem za recept, konecne sa mi podarili ❤️
★★★★★