V lete býva voľnejšie tempo, dlhé večery s pohárom na terase a čas dovoleniek. Tá moja je síce ešte v nedohľadne ale bude:) Tento rok to vyzerá na Francúzsko a čarovné pobrežie, a možno Provensálsko, tak uvidíme. Medzi tým treba vydržať doma a starať sa o záhradku, a k tomu patrí aj časté polievanie a zbieranie úrody. Nedávno som sa tešila z bohatej šalátovej nádielky ale stačili 2 horúce dni, a po šalátoch sa zľahla zem:) Tak som sa tešila, že na nový recept použijem našu rukolu. Nevadí:) Opäť zasadím na jeseň. Pri šaláte som teda trochu zmenila plány ale aspoň naše jahody, maliny, bazalka, mäta a špenát dostali hlavnú úlohu. K tomu polníček, mozzarella a šunka z obchodu, a ľahký obed bol hotový. Doslovne, jeho príprava mi nezabrala viac ako 10 minút.
Najviac šalátový v našej rodine je môj muž. Ten by ich jedol na raňajky, na obed aj na večeru. V poslednej dobe sme to tak aj robili a mojím najlepším kamarátom bola šalátová sušička. Týmto šalátom som si však trochu ulahodila aj ja. Pridala som bobuľové ovocie, ktoré zbožňujem. A všimnite si, väčšina ovocia v obchodoch teraz pochádza od slovenských dodávateľov. A tá chuť je jednoducho neporovnateľná. Navyše je na Slovensku čoraz viac pestovateľov jahôd, čučoriedok aj malín. Tak nie problém vybehnúť si na výlet a čo to si aj pozbierať. Tiež nie je na zahodenie sledovať farmárske stránky ale si objednať bedničku.
Kombinácia ovocia, šalátu, syra a šunky vôbec nie je neobvyklá. Napríklad prosciutto s melónom, jahody s mozzarellou alebo rôzne ovocné omáčky k mäsu. Preto keď som v chladničke nazhromaždila všetko bobuľové ovocie, presne som vedela čo „navarím“. Ľahký šalát s jahodami, malinami, čučoriedkami a mozzarellou (pre mňa) a serano šunkou (pre muža). K tomu dressing z olivového oleja, mäty, bazalky a citrónovej šťavy, a jednoduchý ale veľmi dobrý šalát bol na stole.
Na 2 porcie budete potrebovať:
[left] 120 g mix šalátov (polníček a baby špenát)1 mozzarellu (ideálne buffala)
3 plátky seráno šunky
za hrsť malín, čučoriedok a jahôd
15 g plátkov mandlí[/left] [right]6 PL olivového oleja
šťavu z 1 citrónu
5 lístkov mäty
5 lístkov bazalky
1 PL medu
čierne korenie[/right]
Na ozdobu si ešte môžete odložiť trochu lístkov mäty a bazalky. A keď práve nemáte všetky druhy ovocia, trochu zaexperimentujte. Použiť môžete aj broskyne či nekratinky. Alebo aj hrozno ale to ešte nie je v sezóne.
Postup:
- Šaláty, bylinky a ovocie dobre umyte a osušte.
- Na suchej panvici opečte mandľové lupienky a nechajte ich vychladnúť. Nepridávajte ich na šalát horúce, zbytočne by šalát popálili.
- Bazalku a mätu nakrájajte na drobno, zalejte olejom, medom a šťavou z citróna. Dobre premiešajte a odložte bokom.
- Na spodok taniera dajte šalát, uložte mozzarellu, natrhanú šunku a posypte ovocím.
- Šalát tesne pred podávaním zalejte zálievkou, posypte mandľovými lupienkami a jemne okoreňte.
Ak chcete pridajte aj pár celých lístkov bazalaky a mäty. Krásne sa totiž hodia k ovociu. Ja som si pridala aj pár kúskov baby mozzarelly, ale to už je len foodstyling:) Nie že by som ich nezjedla, ale jedna mozzarella mi bohato na obed stačila.
Ak si myslíte, že by ste sa zo šalátu doma nenajedli, môžete pridať aj opečené toasty alebo ho použiť ako prílohu napríklad ku grilovanému mäsu. To už je na vás.
Na takýchto šalátoch je super, že si ich môžete vziať aj do práce. Stačí ak si dáte dressing bokom a šalát si zalejete chvíľu pred obedom.
A čo zvyknete jesť vy v tomto teple? Podeľte sa o recepty v komentároch alebo pridajte fotku na FB
Dobrú chuť!
Monika
Čo si myslíte