Nikdy som si nemyslela, že sa budem takto veľmi tešiť pri písaní článku. Varenie, fotenie, to áno! Písanie? To je už trochu horšie:) Na to treba čistú hlavu a po celodennom vymýšľaní a behaní z miesta na miesto mi zväčša odídu systémy. Tu ma však ani po mesiaci používania tohto hrnca nadšenie neprechádza. Mala som tú česť uvariť v ňom džem, Roman si ho požičal na prípravu mäsa, a keď mi po prvom použití povedal, že by sme mali mať takýchto hrncov viac, vedela som, že tento kúsok nie je posledný.
Hrniec mám od Chefshop.cz (eshop nájdete v Čechách aj na Slovensku) kde si viete pozrieť celú paletu prevedení. A keďže ja momentálne ulietavam na zelenej farbe, odtieň bazalková, mi bol asi súdený. Takže, hrniec je z liatiny, ktorá je skvelo vedie a akumuluje teplo. Variť v ňom marhuľový džem sa v porovnaní so smaltovým hrncom nedá ani len komentovať. Ani náznak pripálenia, a vďaka tomu, že je robustný, stojí pekne na mieste. V obyčajnom hrnci som si musela dávať poriadny pozor, a aj tak sa džem občas prichytí, v Staube som na to ani len nepomyslela.
Navyše, hrniec je odolný, dobre sa čistí a verím, že vám vydrží generácie. Ak máte taký jeden doma po rodičoch, lucky you! Viem, nie je to najlacnejšia záležitosť, ale často si opakujem múdre slová mojej mamy: „nie sme takí bohatí, aby sme si mohli kupovať lacné veci“. A v tomto prípade to určite stojí za to. Mojím snom je mať ešte jednu verziu kde si upečieme celé kura či kačicu. A palacinková liatinová panvica? Sem s ňou!
Liatinové hrnce sú fajn na všetky povrchy, či už máte indukciu, plyn alebo elektriku. Navyše, čo je pre mňa jedna z top vlastností, bez problémov zvládne aj pobyt v rúre. Takže ak robím akékoľvek mäso, opečiem ho najprv na sporáku a potom šup ho do rúry. Ideálne na eintopf, chrumkavé a šťavnaté kuracie prsia či beef bougignon. Navyše má tento hrniec špeciálnu pokrievku, ktorá má také malé záhyby, ktoré umožňujú plynulé automatické podlievanie pri varení a pečení.
Takže aby som to zrhnula, ak váhate, či je tento hrniec dobrá voľba:
– vhodný na všetky typy sporákov
– zo zliatiny, ktorá rovnomerne rozvádza teplo a vydrží veky
– vhodný aj do rúry (rúčka na pokrievke zvládne až 250 stupňov)
– ideálny na dusenie ako aj varenie, či pečenie chleba
A aby som vás neukrátila ani o super recept v mojom novom Staube, uvarila som jedlo, ktoré mám hádam najradšej. Risotto. A kedže farba hrnca je bazalková – ako inak urobila som jednoduché risotto s bazalkovým pestom a krémovou bývoliou mozzarellou.
Ako na to? Na 4 porcie si prichystajte:
[left]300 g ryže arborio
2 PL olivového oleja
1 šalotku
100 ml bieleho suchého vína
750 ml vývaru
2 PL bazalkového pesta
50 g čerstvého mladého špenátu
50 g rukoly
[/left]
[right]
4 PL olivového oleja
60 g parmezánu
2 bývolie mozzarelly
50 g masla
soľ a čierne korenie
citrónová kôra a trochu rukoly na ozdobu[/right]
Postup:
- Vývar zohrejte a udržiavajte ho teplý na sporáku.
- Šalotku nakrájajte na drobno. V hnci rozohrejte olej, pridajte šalotku a za stáleho miešania restujte, kým šalotka nebude priesvitná.
- Pridajte ryžu, a miešajte, kým nebude ryža celá, akoby obalená olejom.
- Podlejte vínom, opäť premiešajte a nechajte vypariť alkohol.
- Postupne pridávajte vývar a miešajte. Risotto nikdy nesmie zostať suché.
- Takto postupuste približne 20 – 25 minút. Občas ochutnajte, či ryža nie je už al dente.
- V menšom mixéri zmiešajte rukolu, špenát a bazalkové pesto s olejom a rozmixujte do hladka.
- Keď je už ryža na skus mäkká, uistite sa, že má dosť tekutín (ja zvyknem priliať dva krát toľko ako som pôvodne chcela a risotto nechávam dosť tekuté), pridajte bylinkové pesto a dobre premiešajte.
- Odstavte z ohňa, pridajte maslo a nastrúhaný parmezán a dobre premiešajte. Ochuťte soľou a korením.
- Pred podávaním položte na risotto ručne natrhanú bývoliu mozzarellu, posypte citrónovou kôrou a risotto dozdobte čerstvou rukolou.
- Ihneď podávajte:)
Pri risotte treba síce stáť a neustále ho miešať ale je tak dobré, že tých 30 minút mu rada obetujem:) A áno, s týmto hrncom je radosť variť:) A keby ste mali nejaké otázky, dajte mi vedieť, na instagrame mi už veľa z vás písalo, tak ak som článkom neodpovedala na všetko, rada ešte doplním:) Ó aby som to etše zončila, zatiaľ som nenašla na hrnci žiadnu chybičku krásy, takže u mňa veľká spokojnosť:)
Dobrú chuť!
V3ronika♥
23 júla, 2018to vypadá výborně
LaPetit
23 júla, 2018Ďakujem!