Gnocchi sú talianske zemiakové „knedličky“, ktoré sú jemné ako obláčik. U nás doma je to celkom obľúbená príloha a tak som ich chcela vzdať všetku česť, a konečne ich urobiť aj doma, od základu. A s čím iným, ako aktuálne všade prítomným pestom z medvedieho cesnaku. Tipujem, že medvedí cesnak na vás vyskakuje od všadiaľ a ja nebudem výnimkou. Je to totiž parádna vec. Do polievky, na chleba, na cestoviny a možno aj pizzu. Ja to svoje pesto, ktoré je v podstate akýsi základ trochu dochutila citrónovou kôrou, lahôdkovým droždím a píniovými orieškami, a bola to bomba.
Gnocchi zvyknem kupovať už pripravené, vždy pozriem zloženie, a ak je všetko ok, beriem ich ako rýchlu záchranu keď naozaj nemáme, čo jesť:) Stačí pridať paradajky, pesto, alebo niečo čo sa v chladničke vždy nájde a večera je do 10 minút na stole. Asi to nemusím hovoriť, jasné, tie domáce sú lepšie, nadýchanejšie, čerstvejšie, ale ak tento recept vyskúšate aj s tými kupovanými, nebudem sa hnevať:) Ak to predsa len skúsite, ideálne je zavolať si pomocníkov, pôjde to potom rýchlejšie.
Na 4 porcie budete potrebovať:
[left]800 g zemiakov150 g hladkej múky + na podsypávanie
1 vajce
soľ
3 PL pesta z medvedieho cesnaku[/left] [right]2 ČL lahôdkového droždia
1 ČL kôry z bio citróna
50 g parmezánu
3 PL píniových orieškov
čierne korenie[/right]
Postup:
- Zemiaky uvarte v šupe do mäkka a nechajte vychladnúť. Potom ich najemno nastrúhajte na strúhadle, prípadne ak máte to špeciálne pučidlo na zemiaky, môžete ho použiť tiež.
- Nastrúhané zemiaky zmiešajte s múkou. vajíčkom a soľou. Dobre ale zľahka premiešajte. Cesto sa môže trochu lepiť ale nedávajte zbytočne veľa múky, gnocchi by inak boli príliš tvrdé. Radšej si dobre pomúčte ruky a zľahka aj dosku.
- Potom si z cesta odrežte kúsok, vyváľkajte šulec a pomocou noža okrajujte približne rovnako veľké kúsky – cca tak 2 cm dlhé.
- Takto pripravené kúsky v rukách vytvarujte do guličky a môžete zvoliť z jednu z techník tvarovania gnocchi. Buď guličku iba stlačíte vidličkou, alebo ju mierne potiahnete po vonkajšej časti vidličky, ale použite na to špeciálnu pomôcku. Ja som si pozrela video s Gennarom a išla na vidličkovú verziu. On používa na spracovanie aj ryžovú múku, tú som doma nemala, tak som opatrne pracovala s klasickou múkou. Ak máte, tak si prácu uľahčite.
- Takto pripravené gnocchi skladujte na dobre pomúčenej doske, inak sa vám prilepia, a dajte ich hneď variť do vriacej a osolenej vody. Ak si chcete gnocchi dať mnazničky, dajte si ich až uvarené.
- Gnocchi sa varia veľmi krátko tak 2 -3 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
- Ako sa gnocchi varia, dajte do panvice pesto, pridajte citrónovú kôru, lahôdkové drožie a zľahka zohrejte. Pridajte uvarené gnocchi aj s trochou vody, v ktorej sa varili, a niekoľko krát zľahka premiešajte.
- Na záver gnocchi posypte parmezánom, na sucho opečenými píniovými orieškami a podávajte. Ak chcete použite aj trochu čestvo mletého čierneho korenia.
Nie je to až také žložité, že? Z pesta sa spolu s vodou z gnocchi a parmezánu vytvorí jemná a ľahká omáčka, a ak ste niekedy jedli fakt, že chutné vegánske jedlo, verte mi, že na 99 % obsahovalo lahôdkové droždie. Je to taký malý vegánsky trik ako dodať umami chuť a táto vec by isto vo vašej špajzi nemala chýbať. Inak dostanete ho v každom normálne obchode so zdravými potravinami.
Inak omáčka parádne chutí aj s cestovinami, takže ak máte doma pohárik pesta a neviete čo s ním , dúfam, že som vám trochu pomohla. U nás doma zostalo ešte pesto tak do polovice pohára, takže si túto omáčku ešte túto sezónu isto pripravíme.
Dobrú chuť!
Monika
Čo si myslíte