Tadá. Moja tretia torta. Chcela som ešte stihnúť sezónu exotického ovocia a už dávno som tušila, že chcem vyskúšať ananásové kvety. Takže kokos – ananás bola pre mňa celkom jasná. A som rada, že som si to splnila. Pôvodne som chcela robiť tzv. humingbird cake, ale radšej som trochu ubrala na surovinách voľba. A vyskúšala som korpus s kokosovým mliekom. A teda, keď som ochutnala cesto, povedala som si, že wow, toto chutí úplne ako rafaello. A vždy hovorím, že ak vám chutí už cesto, koláč bude ešte lepší. Takže ak ste milovníkom týchto dvoch surovín, poďte si spolu so mnou upiecť túto šťavnatú tortu.
Ak moje tortové pokusy sledujete, viete, že tá prvá orechovo – kávová torta išla ako po masle, druhá citrónovo – malinová torta vyšla až na druhý pokus, a tak som pri pečení tejto torty bola dosť pokorná. Vopred som si nakúpila dvojnásobné množstvo surovín, mentálne som sa pripravila, že to nemusí byť tip top na prvý pokus, a teda som sa pustila do pečenie. Nebolo to všetko ružové, pretože som na prvý pokus upiekla síce super korpus ale bolo ho málo. Teda cesta bolo na 4 poschodovú tortu málo. Nevadí, nevdzala som to, a namiesto zdobenia torty som sa pustila ešte raz do cesta. Ale keďže všetko sa upieklo akurát, chutilo super, v recepte som už len zdvojnásobila množstvá.
Pri tortách sa trochu zastavím, pretože je moderné všetko to zdravé pečenie, alernatívne cukry a všade samé oriešky a mak. Ja sa priznám, že som veľmi dlho riešila cukor, aby ho nebolo veľa a aby bol koláč zároveň chutný, fit a ideálne bez kalórii. Ale na konci dňa, prečo vôbec jesť koláč, ak nechcem jesť cukor? Nestačí potom len nakrájať ovocie a zjesť ho len tak? Čo si o tom myslíte? Nie je lepšie si raz za čas dopriať kúsok, ako každý druhý deň zjesť tabuľku čokolády? Som zvedavá, čo si myslíte. Ale späť k receptu.
Na 4 poschodovú tortu s priemerom 18 cm budete potrebovať:
[col1]600 g hladkej múky2 ČL prášku do pečiva
2 ČL soli
100 g strúhaného kokosu
250 g masla
350 g kryštálového cukru[/col1] [col2]8 vajec
400 ml kokosového mlieka
1 konzerva ananásu
140 g zlatého klasu[/col2] [col3]250 g krémové syra (ideálne Philadelphia)
250 g mascarpone
250 g práškového cukru
100 g masla izbovej teploty[/col3]
A na ozdobu 1/2 čerstvého ananásu
Postup:
- Začnite s výrobou ananásových kvetov. Je totiž ideálne ak poriadne vyschnú. Ananás očistite, tak aby ste sa zbavili všetkých tých hnedých kúskov, a nakrájate ho na najtenšie plátky aké sa vám podaria. Rozložte ich na papier na pečenie a dajte do rúry vyhriatej na 100 stupňov a sušte približne 2 hodiny. Ananás je hotový, ak bude na dotyk suchý. Ak budete cítiť, že ešte obsahuje vodu, nechajte ho v rúre dlhšie. Ešte teplý ho potom vložte do muffinovej formy a keď kvety vychladnú, udržia si tvar. Ideálne je nechať ich úplne vyschnúť cez noc.
- V miske potom zmiešajte múku, prášok do pečiva, kokos a soľ.
- V ďalšej miske vyšľahajte maslo, potom pridajte cukor a opäť šľahajte. Nakoniec po jednom pridajte vajcia a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Nakoniec pridajte múku a kokosové mlieko. Ak by náhodou kokosové mlieko bolo oddelené – teda malo tú tuhú časť výrazne separovanú, kokosové mlieko najprv zohrejte a dobre premiešajte. Do cesta ho pridajte až keď mierne vychladne.
- Cesto dobre premiešajte a rozdeľte do dvoch foriem. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov približne na 55 minút.
- Po upečení cesto nechajte úplne vychladnúť, zrežte prípadný vybehnutý kúsok cesta aby bola torta rovná, a každý korpus pozdĺžne rozrežte na dva rovnako hrubé pláty.
- Konzervu ananásu otvorte, šťavu preceďte a dajte bokom. Dužinu rozmixujte čo najviac a potom dajte väčšiu časť do hrnca. Menšiu časť zmiešajte so zlatým klasom, a keď sa začne ananás variť, pridajte zmes so zlatým klasom a varte, kým celá zmes nezhustne. Potom túto ananásovu plnku dajte bokom a nechajte vychladnúť.
- Nakoniec si pripravte krém na poťahovanie torty. Vymiešajte maslo, potom pridajte cukor, krémový syr a nakoniec mascarpone. Krém pred nanášaním na tortu nechajte približne 15 minút odpočinúť v chladničke.
- Nakoniec sa pustite do skladania torty. Aby sa s tortou lepšie pracovalo, na spodok podnosu si dajte kúsok krému a položte prvý korpus. Jemne ho polejte šťavou z ananásu, ktorú ste si odložili bokom.
- Krém si dajte do cukrárskeho vrecka s guľatou špičkou a na vrchný okraj korpusu naneste krém. Urobíte tak vlastne takú „krémovú hrádzu“ alebo okraj, ktorá urdží ananásovú plnku na torte a nebude pretekať. Výška krému by mala byť cca 0,5 – 1 cm, ako sa vám podarí. potom do stredu dajte ananásovú plnku a rovnomerne rozprestrite. Položte ďalší korpus a postupujte rovnako.
- Nakoniec tortu potrite zvyškom krému po povrchu aj bokoch a krém podľa seba uhľaďte. Nakoniec tortu môžete ozdobiť aj strúhaným kokosom a nezabudnite na tortu dať aj ananásové kvety. Krém je dostatočne lepkavý, aby kvety prirodzane držali.
Ja som bola s plnkou trochu viac opatrná a keďže mi jej nakoniec aj zostalo, smelo jej dajte viac ako vidíte na fotkách. Vďaka šťave z ananásu bude korpus pekne šťavnatý, a kombinácia s krémovým syrom, ktorý je v kréme naozaj cítiť je super! Ja som tortu nakoniec ozdobila len týmito sušenými ananásovými kvietkami, ale pokojne sa vyhrajte. To je nakoniec na pečení toriet tá najväčšia zábava, teda okrem ich jedenia. A ako všetky torty, aj táto chutí najlepšie na druhý deň. Všetky chute sa pekne spoja, a torta je tak chutnejšia.
Tak dobrú chuť, dúfam, že vám bude chutiť. A ak si tortu upečiete, dajte mi vedieť, či vám chutila. Ak si tortu aj odfotíte, nezabudnite ma na instagrame otagovať @lapetit.sk alebo použite hashtag #spolupristole, budem sa tešiť!
Monika
Agnes
19 februára, 2021Ahoj, zaujal ma váš recept… urobila som ananasovu plnku, ale pri gramáži zlatého klasu je asi chyba, dala som tam len 80g a bolo to neskutočne husté.
LaPetit
24 februára, 2021Agnes, ale ono tá plnka má byť tuhá, nie je to puding, ktorý by sa mal dať rozotierať. ALe keď raz budem robiť tortu znova, môžem si na to posvietiť.