Bûche de Noël je pôvodne francúzsky recept, ktorého tradícia ale siaha ďaleko do stredoveku. Má pripomínať poleno dreva, ktoré sa prinieslo domov a umiestnilo sa do kozuba. Bývalo z ovocného stromu, aby sa zabezpečila úspešná úroda v budúcom roku a pred jeho zapálením sa polievalo soľou, svätenou vodou alebo vínom. Po zapálení na Štedrý večer malo poleno pre šťastie horieť aspoň tri dni — ideálne do Nového roka. Postupne sa v domácnostiach vytrácali tradičné ohniská a nahradili ich kachle na drevo. Tak sa z dreveného polena stala iba dekorácia na stole až raz niekoho napadlo urobiť z tejto dekorácie dezert. A tak vznikol Bûche de Noël! A na rozdiel od iných francúzskych dezertov je táto vianočná roláda veľmi jednoduchá na prípravu.
Stačí si len upiecť roládu, naplniť ju krémom a poliať čokoládovou ganážou. Pomocou vidličky si vyrobíte ryhy pripomínajúce skutočné drevo a dodekorujete tak, ako by ste polienko našli v lese. Ja som zvolila hríbiky z bielkového snehu, a v cukre obalené čerstvé brusnice a rozmarín.
Recept je síce prácnejší na jednotlivé kroky, ale myslím, že výsledok stojí za to. Do cesta na ľahký piškót som namiesto múky dala BB Puding od Dr. Oetker, ktorý je takou retro spomienkou. Upečené cesto som potom natrela kyselkavým ríbezľovým džemom, prácu s krémom som si uľahčila tak, že som vyšľahala mascarpone a použila Zlatý klas bez varenia tiež od Dr. Oetker. Nakoniec som všetko preliala mierne vychadnutou ganážou.
Pravidlo, že rolády ľúbia odležať v chladničke, platí aj tu. Tak na to myslite keď ju budete chcieť urobiť. Čiže jeden deň napečiete, naplníte a zarolujete. Dáte odpočinúť do chladničky a na druhý deň ju polejete ganážou a dozdobíte.
PrintBûche de Noël (vianočná roláda)
- Čas prípravy: 55 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Vianočná roláda
Suroviny
Cesto:
4 vajcia, veľ. M
100g kryštálového cukru
120g BB pudingu Dr. Oetker
štipka soli
1 PL práškového cukru
Ganáž:
115g tmavej čokolády (50 a viac %)
120g smotany na šľahanie
Krém:
270 ml plnotučného mlieka
45g práškového cukru
24g Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker
170g mascarpone
1 PL Vanilkovej pasty Dr. Oetker
kôra z 1 bio pomaranča
3–4 PL ríbezľového džemu
Postup
-
Oddeľte bielky a žĺtky. Bielky začnite šľahať a keď sa začne tvoriť pena pridajte postupne polovicu cukru, a vyšľahajte do tuhého snehu.
-
Do žĺtkov pridajte zvyšok cukru a vyšľahajte do peny.
-
Vyšľahané žĺtky prilejte k bielkam a len ručne pomocou stierky premiešajte tak, aby sa spojili. Zbytočne cesto nepremiešajte.
-
Nakoniec pridajte preosiaty BB puding, štipku soli a len jemne premiešajte kým sa všetky suroviny spoja.
-
Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne uhľaďte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov (teplovzduch) na 7 minút.
-
Upečené cesto preneste na kuchynskú utierku posypanú trochou práškového cukru a stiahnite papier na pečenie. Korpus ešte poprášte práškovým cukrom a pomocou útierky opatrne zarolujte po dlhšej strane do rolády, a dajte bokom úplne vychladnúť.
-
Smotanu si zohrejte pod bod varu a zalejte ňou nadrobno nakrájanú čokoládu. Nechajte 1 minútu postáť a dobre premiešajte tak, aby sa čokoláda úplne roztopila. Ganáž nechajte 1 hodinu stuhnúť pri izbovej teplote.
-
Mascarpone, 30g cukru, vanilkovú pastu a pomarančovú kôru vyšľahajte.
-
Do vyššieho pohára si dajte mlieko izbovej teploty, pridajte Zlatý klas bez varenia Dr. Oetker zmiešaný so zvyšným cukrom, a podľa inštrukcií na obala pripravte hustý krém.
-
Oba krémy potom spolu premiešajte.
-
Vychladený korpus opatrne rozrolujte, rovnomerne potrite najprv džemom, potom krémom a naspäť zarolujte. Pre lepší tvar rolády ju zabaľte do alobalu a dajte ešte na 30 minút (ale aj cez noc) odpočinúť.
-
Roládu potom vyberte a v 1/3 šikmo odrežte a priložte z boku rolády tak, aby ste vytvorili tvar polena.
-
Roládu potom potrite ganážou, ktorú najprv rovnomerne rozotrite a potom pomocou vidličky urobte jemné vlnovky pripomínajúce vzor kôry.
-
Takto pripravenú roládu môžete ešte dozdobiť napríklad cukrovými ozdobami.
Poznámky
Ganáž má najlepšiu konzistenciu ak má 1 hodinu po zamiešaní na kuchynskej linke pri izbovej teplete. Vtedy bude pekne držať a nestečie.
Pred poliatím ganážou sdajte roládu do chladničky.
- Čas prípravy: 45
- Čas varenia: 10
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie
Čo si myslíte