Kvitnúca baza znamená, že prichádza moje najobľúbenejšie obdobie v roku. Vôňa prvých jahôd, varenie bazového sirupu a lúskanie cukrového hrášku. Na to všetko sa vždy veľmi teším. Sem tam sa mi podarí dopestovať niečo v záhrade ale na bazu sa vždy vyberiem s koším na bicykli:) Bazový sirup je úplná klasika, ale prečo ho okrem limonády nepoužiť aj inak. V kombinácii s jahodami a jemným krémom z mascarpone je to je neskutočne dobrá kombinácia.
Milujem klasické tiramisu a hoci som príliš nehodlovala jeho alternatívam, táto kombinácia ma presvedčila. Tiramisu som pripravila do malých pohárikov od džemu, takže sa ľahko prenášajú a každý dostane rovnakú porciu. Verte mi, doma sa vám po ňom riadne zapráši. Ak vydržíte a necháte ho odstáť v chladničke aspoň cez noc, jeho chuť bude ešte lepšia:)
Na 4-5 pohárikov jahodového tiramisu potrebujeme:
[left]250 g mascarpone
2 PL práškového cukru
šťava z 1 citróna
200 g čerstvých jahôd[/left]
[right]3 PL bazového sirupu
80 g dlhých piškót
1 espresso
1 ČL amareta (mandľový likér)[/right]
Začneme tým, že si pripravíme espresso alebo inú silnú čiernu kávu a necháme vychladnúť. Jahody umyjeme, nakrájame a spolu s bazovým sirupom jemne povaríme na miernom ohni. Nechceme jahody úlne rozvariť, len prehriať. Mascarpone vymiešame s cukrom a citrónovou šťavou a ochutnáme. Musí byť akurát sladké a kyslé zároveň.
Piškóty rozlámeme tak, aby sa zmestili do pohárikov a opatrne namočíme do kávy s amaretom. Piškóty sa nesmú rozpadať ale zároveň musia nasiaknuť dosť kávy aby neboli suché. Tak si to na pár piškótach vyskúšajte. Na vrstu piškót dáme mascarpone, jahody a ešte jednu vrstvu krému. Pohárikom potrasieme nech sa všetky vrstvy pekne usadia, na vrchu ozdobíme čerstvou jahodou a necháme chvíľu odležať v chladničke.
Do krému by mali ísť aj žltka, takže ak vám nie je proti srsti jesť ich surové kľudne ich pridajte do mascarpone a poriadne vymiešajte. Moja polovička surové vajce nemôže tak som ich zámerne vynechala.
A čo vy ako variáce na tiramisu doma robite?
Monika
LaPetit
20 mája, 2014Comment
Martina
27 mája, 2014Mňam, vyzerá to výborne, musím vyskúšať! :) Tiramisu som robila v rôznych variáciách, najviac sa mi osvedčil základný „slovenský“ recept, v ktorom sa mascarpone nahradí smotanovou nátierkou a šľahačkou :) Do krému alebo do kávy zároveň pridávam aj nejaký likér aký mám doma (napríklad pomarančový alebo baileys), dodá to dezertu šmrnc :)
LaPetit
28 mája, 2014Ďakujem Martina:) Tiramisu sa dá urobiť naozaj vo vela kombináciách, ale mne vždy na tom aj tak najviac chutí to mascarpone:)
Lucia
23 mája, 2015Od dovolenky v Positane robim uz len citronove tiramisu. Namiesto espressa a amareta macam piskoty v citronovej stave a limoncello likeri. Je neskutocne, osviezujuce.
LaPetit
23 mája, 2015Lucia, tak je to tiež skvelý nápad, už len zohnať alebo si z dovoolenky priniesť to limoncello!
Blanka
21 augusta, 2015vyzerá úžasne! určite ho niekedy vyskúšam :)
LaPetit
21 augusta, 2015Ďakujem Blanka!