Niekdy minulý týždeň mi takpovediac došla trpezlivosť:) Myslím tým v kuchyni. Veľmi často varím podľa toho na čo mám chuť a pri predstave plánovania týždenného jedálnička mi naskakovala husia koža. Zmenila som však názor. Teraz už manžel má šialenú pracovnú dobu a viem, že je rád, ak si dá aspoň raz za deň niečo teplé. A väčšinou je to večera.
Na to aby som sa s večerou nemusela párať viac ako 30 minút som musela trochu porozmýšľať a hlavne hodiť všetko na papier. Najviac totiž neznášam, ak mi doma v špajzi chýba polovica vecí a potom látam recept. Niekedy je fajn byť kreatívny ale ale ak mi na bazalkové pesto chýbajú píniové oriešky tak to už nie je ono:)
Zhodou plánovaných okolností (listovanie knihami a cieleným nákupom) teda vzniklo toto jedlo a ak ho doma vyskúšate, verte mi, že ho zaradíte do svojho jedálnička tak často ako sa len bude dať.
Na 2 porcie budete potrebovať:
200 g steakového mäsa (ideálne roštenka)
1 PL oleja
360 g brokolice
3 strúčiky cesnaku
1 čili papričku
2 cm kúsok zázvoru
2 jarné cibuľky
85 ml vývaru
4 PL ustricovej omáčky
Najskôr vám dám pár rád ako pri stir fry postupovať. Ideálne je ak máte wok horák, ak nie, bude to trochu problém, ale skúsiť to môžete. Základom je nič nedusiť ale rýchlo a zprudka opiecť.
Nepoužívajte mrazenú zeleninu, jednoducho nefunguje:) Mrazená zelenina sa začne dusiť, púšťať vodu a nebude to ono. Takže všetko pekne čerstvé.
Pri wokových jedlách platí, že si všetko pripravte vopred. Varenie prebieha veľmi rýchlo a nebudete mať čas ešte niečo čistiť alebo krájať.
Najprv si nakrájajte steak na tenké plátky. Ja používam kvalitný vyzretý steak, ktorý kúpite v britskom reťazci, je vákuovo zabalený a tak viem celkom plánovať vopred. Potom nakrájajte cesnak a čili a nastúhajte zázvor. Dajte do jednej misky. Do druhej misky dajte jarnú cibuľku na kolieska a brokolicu. Ak sa vám nepodarí kúpiť brokolicu, ktorá je na obrázku (tiež z britského reťazca), použite klasickú ale nakrájanú na jednotlivé ružičky a potom na plátky. Do tretice si pripravte trochu vývaru (ja si zvyknem mraziť vo forme na ľad) a môžete ísť variť.
Vo woku (ale funguje to aj na panvici) rozohrejte olej tak aby bol fakt horúci a sprudka opečte mäso cca 2 minúty. Potom pridajte zázvor, cesnak a čili a ešte restujte 2 minúty. Dajte bokom, urdžujte v teple a pustite sa do brokolice. Dajte ju do panvice, pridajte jarnú cibuľku a vývar. Restujte cca 4 minúty (ideálne je aby sa brokolica príliš nerozvarila a zostala chrumkavá). Poslednú minútu pridajte ustricovú omáčku a vráťte mäso do woku. Dobre premiešajte a máte hotovo.
Ak sa vám podarí zohnať thajská bazalka, lucky you, a môžete ňou stir fry na záver posypať. Podľa mňa by fungoval aj koriander tak si jeden nezabudnite zaobstarať do kvetinovej záhradky.
Dobrú chuť!
Čo si myslíte